Alžbětiny lázně zůstanou i nadále v majetku města – Karlovarská občanská alternativa

Alžbětiny lázně zůstanou i nadále v majetku města

Dáme řeč
Dáme řeč
Alžbětiny lázně zůstanou i nadále v majetku města
/
Zprávu, jak naložit s posledními městskými lázněmi, přednesl zastupitelům předseda představenstva Alžbětiných lázní Václav Benedikt (ANO). Zařízení má zůstat nadále v rukou města, které jej má postupně ze svých zdrojů opravovat. Případně se poohlédne po možných dotacích.

Zprávu ale kritizovalo hnutí KOA bývalého primátora Petra Kulhánka. Radnice za jeho vedení připravovala několik let takzvané koncesní řízení, tedy smlouvu o pronájmu a opravě Alžbětiných lázní právě formou koncese. Nové zastupitelstvo ale řízení v prosinci minulého roku zastavilo. Co bylo jeho podstatou?

Do koncesního řízení se přihlásilo sdružení soukromých firem Royal Spa a Hochtief. Alžbětiny lázně měly získat do pětadvacetiletého pronájmu. Rekonstrukce by se vyšplhala na 561 milionů korun. Karlovy Vary se měly na investici podílet 450 miliony, na které by si musely vzít úvěr, a ručily by za stomilionový úvěr sdružení. Jeho vklad by činil jedenáct milionů korun. Poté, co by uplynul pětadvacetiletý pronájem, mělo sdružení vrátit městu Alžbětiny lázně v takovém stavu, v jakém byly po opravě a při kolaudaci.

„Je třeba si uvědomit, že půjde o zhodnocení městského majetku. A jakmile by byly lázně opraveny a koncesionáři provozovány, každý rok po dobu 25 let, což je předpokládaná délka koncesní smlouvy, dostane město pět milionů korun. A po uplynutí smluvní doby musí být majetek města v tom stavu, jaký byl po opravě. Jak už jsem řekl, jinou variantu neznám,“ uvedl k tomu vloni v červnu Petr Kulhánek coby tehdejší primátor.

Zpráva, jak naložit s posledními městskými lázněmi

Petr Kulhánek řekl, že od Václava Benedikta očekával věcný dokument o tom, jak bude město s Alžbětinými lázněmi nakládat. „Obsah dokumentu je z mého pohledu naprosto zoufalý, forma je ještě horší, ale co je nejhorší, že se dokument zabývá jednak kriminalizací koncesního dialogu, jednak popisem chimérických čerpání dotačních titulů, u kterých víme, že na tu budovu použít nemůžeme,“ kritizoval Petr Kulhánek.

Nástin toho, co se zařízením dál, podle něj spočívá v takzvané salámové metodě opravy z městských peněz, alternativu ke koncesi nevidí. „Jsme v situaci, kdy za minimálně stejné finanční prostředky dostaneme zaručeně kvalitativně horší řešení,“ zhodnotil.

Jiří Neumann z KOA zase uvedl, že mu ve zprávě chybí byznys plán projektu podpořený expertizami. „Chceme tak investovat bez jasně schválené představy dalšího fungování,“ varoval.

Podle zastupitelstva zůstanou Alžbětiny lázně v majetku města. To bude i nadále zajišťovat provoz a opravy celého komplexu.

Zdroj: Mladá fronta Dnes, Právo, ČTK