Karlovarští zastupitelé odložili pronájem Alžbětiných lázní – Karlovarská občanská alternativa

Karlovarští zastupitelé odložili pronájem Alžbětiných lázní

Karlovarské zastupitelstvo dnes odložilo projekt smlouvy na rekonstrukci a pronájem Alžbětiných lázní. Zastupitelstvu se nelíbily finanční nároky jediného zájemce.

Ten by získal do pronájmu lázeňskou budovu na 25 let a zavázal by se investovat 561 milionů do rekonstrukce a modernizace. Z toho by ale město mělo dát 450 milionů korun a také ručit na úvěr investora ve výši 100 milionů korun.

Po několikahodinové diskusi nakonec zastupitelé nerozhodli pro přijetí smlouvy, ale ani pro její odmítnutí. K projednání bodu se tak zastupitelé vrátí buď ještě na podzim, nebo až po komunálních volbách. Návrh na financování městem je totiž o 150 milionů korun vyšší, než byl původní předpoklad.

Podle primátora města Petra Kulhánka bude čas parametry smlouvy zastupitelům vysvětlit. „Vnímal jsem spíše vůli zabývat se finanční stránkou věci, nikoli ve smyslu změny, ale spíše vysvětlení. A to jak ekonomické výhodnosti pro město a finanční stabilitě města v následujících 20 letech. Převažující názor, který jsem zaregistroval, byl projednat tento bod znovu v září,“ řekl po hlasování o odložení bodu Kulhánek.

„Záměr zachovává Alžbětiny lázně svému účelu. Získají termální park a získají ubytovací kapacitu, která je dnes nezbytnou podmínkou pro provozování lázní. Je to asi poslední šance pro jejich zachování. S prodejem budovy nesouhlasí žádná ze stran. Stále jsem přesvědčen, že když budeme opravovat budovu sami, tak dosáhneme horšího výsledku a bude to finančně náročnější,“ řekl na začátku jednání Kulhánek.

Jenže opozice, ale i část koalice koncesní smlouvě vyčítaly, že projekt je pro město příliš náročný. „Obáváme se, že kdybychom šli do 450milionového úvěru, z našeho pohledu nezbydou peníze do infrastruktury města,“ zdůvodnil Petr Bursík stanovisko klubu.

Koncesní smlouva počítala s tím, že sdružení firem Hochtief a Royal Spa zrekonstruují objekt za 561 milionů, z toho 450 milionů z peněz města. Za to bude Royal Spa 25 let provozovat v budově lázně a platit nájem. Poté vrátí objekt městu ve stavu jako po rekonstrukci.

Společnost Royal Spa, která provozuje lázeňská zařízení v různých českých městech, plánovala vybudování bazénového centra i ubytování. Podle obchodního ředitele firmy Hochtief, která měla provést rekonstrukci, by bylo potřeba v podstatě zachovat jen obvodové zdi a památkově cenné prvky.

Stanislava Maulenová, ředitelka Alžbětiných lázní, které jsou ve vlastnictví města, upozornila, že stav budovy už je žalostný. Budova z roku 1906 původně nepočítala s celoročním provozem, a tak je drahé vytápění. Technologie už dožívají a do budovy zatéká.

vary.rozhlas.cz – 26.6.2018
Autor: ČTK
Foto: Radim Jehlík