Střípky ze 4. jednání ZM Karlovy Vary 5. září 2023 – Karlovarská občanská alternativa

Střípky ze 4. jednání ZM Karlovy Vary 5. září 2023

Poprázdninové jednání se neslo v relativně uvolněném duchu okurkové sezóny, bylo vyřízeno v téměř rekordním čase a nenabídlo žádné velké či vyloženě ožehavé téma. Přesto v souladu se svým předsevzetím pro skutečné fajnšmekry nabízím stručný výběr toho (v rámci možností) nejzajímavějšího:
  1. V případě Alžbětiných lázní se nic zásadního neudálo, trvá tedy zájem obou případných investorů. Na příštím zastupitelstvu v říjnu by měla být podrobněji představena vize s jakou přichází řetězec Hilton (nejsem si jist, zda i konkurence). Na to se budu těšit!
  2. Zastupitelstvo bylo informováno o případu vyplavení kostek v Moravské ulici. Podle předpokladu nikdo za nic nemůže (kromě extrémního počasí a možná trochu památkářů), kdo pokryje náklady se zatím neví, stavba je v reklamačním řízení a řeší se škodná událost u pojišťovny. Každopádně hlavní je, že se nikomu nic nestalo!
  3. Zrušení populárního festivalu světel VARY°Září paní primátorka bohužel příliš komentovat nechtěla, nicméně nás ubezpečila, že tato pěkná tradice nezanikne zcela. V příštím roce by se tak festival opět konat měl, s tím, že dvouletý interval zřejmě bude zachován i do budoucna.
  4. Výstavba městského družstevního bydlení v Krokově ulici je ve fázi (již několikáté) projektové přípravy, územní rozhodnutí je platné a pan náměstek Vaněk prohlásil, že by byl rád, kdyby se na konci svého mandátu dožil začátku stavby. I já bych se jí rád dožil, takže fandím!
  5. Překvapivě největší a nejvíce bouřlivou debatu dnes vzbudil příspěvek na oslavy výročí Divadla Dagmar. Respektive ne tento samotný příspěvek, nýbrž předchozí příspěvek nulový a následné neobratné zdůvodnění pana náměstka Duška. Ale ani tady se naštěstí nakonec nikomu nic nestalo (kultura vydrží hodně), divadlo si spraví nástěnku a příště už snad zase dostane peníze jako obvykle.
  6. Na podnět týkající se přeplněnosti některých linek (zejména konkrétně linky č. 2) v prázdninovém provozu slíbil pan náměstek Trtek, že se jím s DPKV bude zabývat. Komplexním vyhodnocením provedené optimalizace MHD ale zjevně nikdo na vyšších místech nedisponuje. To je škoda.
  7. Na podnět týkající se veřejného prostranství a nefunkční fontánky u nefunkčních Zámeckých lázní (mé oblíbené fontánky u neoblíbeným architektem poničené stavby – ale o tom jindy) slíbila paní primátorka, že zjistí, kdo prostor vlastně spravuje, a bude-li to možné, pokusí se zjednat nápravu. Alespoň to by bylo hezké, když funkční Zámecké lázně asi ještě dlouho neuvidíme (ne vinou města).
  8. Úsměvný bonusový poznatek pro ty z vás, kteří vydrželi číst až sem. Kolegové a kolegyně z SPD, hlasující zásadně jako jeden muž, zjevně nemají příliš v lásce městské plánování, kulturu a neziskovky (nehledě na to, že třeba zrovna pomáhají těm, koho SPD na oko hájí). U příspěvků KAMu, Dagmar a INSTANDu (dobrovolnická péče o potřebné) se jen zdrželi, ale Post Bellum (Paměť národa) udělili zcela nekompromisní červené NE!!! Vůdce by na místní buňku byl jistě hrdý.

A to je z dnešního „okurkového“ zastupitelstva vše, další report (snad už opět vážnější/závažnější) čekejte 31. 10. Varům zdar (i když letos nezáří)!

Adam Klsák