„KOA pro mě znamená hlavně morální kredit“ – Karlovarská občanská alternativa

„KOA pro mě znamená hlavně morální kredit“

Jedničkou Karlovarské občanské alternativy pro komunální volby je Michaela Tůmová

Hnutí Karlovarská občanská alternativa (KOA) stálo po dvě volební období v čele Karlových Varů. V tom končícím se ovšem jeho zastupitelé museli přemístit do opozičních lavic. Dostat se znovu na výsluní komunální politiky má hnutí pomoct kandidátka, v jejímž čele stojí Michaela Tůmová. Ta je členkou KOA od roku 2012, zažila tedy „zlatou éru“ tohoto politického uskupení. „KOA pro mě znamená morální kredit,“ říká potenciální primátorka Karlových Varů.

Věříte, že hnutí ve své současné podobě má potenciál na to vrátit se do vedení Karlových Varů?
Potenciál má. Otázka je, jestli naši dosavadní práci ocení voliči a dostaneme tolik hlasů, abychom vyhráli.

V současné době má KOA pět zastupitelů. Co byste považovala za volební úspěch?
Kdybychom se vrátili na osm zastupitelů, byl by to určitě úspěch, i když už jsme jich měli i devět.

A znamenalo by to asi i větší potenciál pro koaliční vyjednávání, že?
Potenciál mají i dva hlasy. V současné koalici je například ODS, která má méně než pět hlasů. Koaliční potenciál je vždy. Jde o to s kým a jak koalici skládat.

Máte představu o tom, s kým byste případně šli do městské vlády?
Spíš mám představu o tom, s kým ne. To jsou takzvané extrémní strany. U ostatních uvidíme, jak se to vyvine. Vůbec nemám představu, jestli se do zastupitelstva dostane třeba nový subjekt. Důležité je i to, jak uspějí ty současné. V tomto ohledu je například Spolu na Karlovarsku novým, i když složeným ze zavedených stran. V tomto složení ale nikdy tři strany do zastupitelstva nekandidovaly.

Když se kdokoliv podívá na váš volební program, je zpracovaný doslova od A do Ž, Alžbětinými lázněmi počínaje a životním prostředím konče.
To byl úmysl. Nepreferujeme žádný bod, proto abecední řazení. Myslíme si, že všechny body jsou důležité a je potřeba poctivě usilovat o jejich naplnění. Myslím si, že letos napříč stranami není žádné téma, které by vysloveně rezonovalo.

Ani taková témata, jako je drastický úbytek návštěvníků či ekonomická situace města?
Nemyslím si, že by zrovna toto rezonovalo. Špatně na tom v tomto ohledu budeme všichni v celé republice. Jde spíš o to, abychom si to všichni uvědomili, a podle toho se i chovali. A že momentálně nebudou hotely asi úplně naplněné? Tomu se musí jejich provozovatelé přizpůsobit svou nabídkou. Nepřáli bychom si, aby se město, které vstoupilo do UNESCO, stalo wellnessovou destinací. Lázeňství musíme alespoň v nějaké míře zachovat. Právě lázeňství je totiž důvodem, proč jsme se do UNESCO dostali. Bude to určitě trvat. Je určitě i na městě a na kraji, aby v tomto ohledu společně tlačily na vládu. Preferovat lázeňské pobyty v našich třech významných lázeňských městech.

Říkáte, že žádný z bodů, které máte v programu, není preferenční. Je ale nějaký, který je vašemu srdci nejbližší?
Už před osmi lety jsem byla členkou majetkové komise. Nahlédla jsem pod pokličku správy majetku. Tak, jak se s ním zachází, není podle mého správné. Nepřistupujeme k němu koncepčně. Neopravujeme ho koncepčně, nepronajímáme ho koncepčně… Pro mě je městský majetek dost důležitý i v tom, že jak je prezentován, ovlivňuje i vhled na to, jak se město chová k lidem, kteří tu žijí. Veřejný majetek ukazuje, jak město žije.

A?
Zatím se mi to nelíbí. Ale není to otázka čtyř let. Politici by se na tento problém měli podle mého více zaměřit a zcela překopat systém správy majetku tak, aby fungovala lépe. K tomu by mohla napomoct kooperace s Kanceláří architektury města. Aby se připravovaly smysluplné projekty. Teď je například vypsán dotační titul na opravy knihoven. A my bychom je opravit chtěli! Ale nemáme nic připraveného. Měl by být připravený koncepční projekt, který by se i díky dotacím postupně realizoval.

Už jsme se bavili o tom, že klesá počet návštěvníků. On ale klesá i počet obyvatel města, což s sebou ponese méně peněz z rozpočtového určení daní. Bude za této situace složité udržet financování města s vyrovnaným rozpočtem, jak také avizujete ve svém programu?
Základem je chtít udržet vyrovnaný rozpočet. Tak se prostě hospodaří. Nemůžete si stále jen půjčovat, protože pak město stále zadlužujete. Co se týká úbytku obyvatel: mnohdy nejdou daleko, stěhují se do okolních měst. Karlovy Vary ale mají potenciál nalákat mnoho mladých rodin. Myslím si, že sem i půjdou. Nahrávají tomu například ceny bytů v Praze. Žití v Karlových Varech bude v porovnání s Prahou výrazně levnější, a i dojezdová doba do Prahy se zkracuje. Důležité však je, aby bylo nejen město, ale i celý kraj atraktivní nabídkou pracovních příležitostí.

Vedete rodinný podnik. Pokud by volby dopadly tak, že by KOA mohla postavit primátora, jste připravená jej opustit?
Jsme široká rodina. Mám za sebe náhradu.

Dokážete říct nějaký důvod, proč volit právě Karlovarskou občanskou alternativu?
Myslím si, že KOA od roku 2006, co existuje, jede ve stejném směru. Je schopná naslouchat jak opozici, tak i v rámci koalice. Hlavně je, a to je pro mě hodně důležité, morálním kreditem. S nikým si nezadáme, nemáme to zapotřebí. Nikdo nás nesponzoruje, máme jen peníze z členských poplatků lidí ze zastupitelstva, a dále za mandáty našich členů v krajském zastupitelstvu, kterými jsou Petr Kulhánek a Jiří Klsák. Nikomu prostě nemusíme skládat žádné účty.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 14.9.2022 Autor: Petr Kozohorský