Město majetkově vstoupilo do HC Energie Karlovy Vary – Karlovarská občanská alternativa

Město majetkově vstoupilo do HC Energie Karlovy Vary

40% podíl v extraligovém hokejovém klubu HC Energie koupilo město Karlovy Vary. Na včerejším městském zastupitelstvu o tom rozhodly hlasy Karlovaráků a ANO (plus jeden z tábora KSČM).

Petr Kulhánek (KOA) úvodem navrhl nezařazení bodu na program jednání. „Naprosto rozumím záměru radnice zachránit extraligový hokej v Karlových Varech. Ale ne způsobem, kdy město strká hlavu do oprátky. Neznám jediný případ, kdy by podobný krok dopadl dobře,“ řekl. Podle něj existuje riziko, že pokud investor od svého záměru někdy upustí, převede svůj podíl na město. „Nevím o jediném případu, kdy by vstup municipalit do klubů dopadl dobře,“ uvedl k tomu.

Proti záměru koupě podílu v klubu vystoupila i předsedkyně KOA Michaela Tůmová: „Žádný ze sportovních klubů v Karlových Varech nemá takovou podporu jako ten hokejový.“ Neznamená to přitom, že hokej hraje více dětí. Ostatní děti z jiných klubů jsou tak znevýhodňovány. „A co když se letos kvůli energetické krizi vypnou zimní stadiony? Proč vstupujeme do klubu v době, kdy nemáme na vlastní energie? Co z toho město bude mít?“ ptala se.

A před touto transakcí varoval i Vlastimil Lepík (KOA). Podle něj totiž v případě, že se nový většinový vlastník časem rozhodne městu „hokej vrátit“, to pak bude stát před rozhodnutím, zda licenci a klub prodat, nebo ho plně dotovat. „Za deset milionů si kupujeme černého Petra,“ dodal.

Autor: Petr Slezák