Hnutí KOA jde do komunálních voleb s ambicí zisku 8 mandátů, do Senátu nominuje Petra Kulhánka – Karlovarská občanská alternativa

Hnutí KOA jde do komunálních voleb s ambicí zisku 8 mandátů, do Senátu nominuje Petra Kulhánka

Hnutí Karlovarská občanská alternativa včera na tiskové konferenci představilo čelo své kandidátky a hlavní programové priority pro blížící se komunální volby. Dalším bodem pak bylo oficiální představení jejího nominanta na post senátora, pana Petra Kulhánka, hejtmana Karlovarského kraje.

Kandidáti a témata pro komunální volby

„Na předních místech kandidátky jsou aktivní a odborně zdatní lidé připraveni pracovat pro město i jeho občany,“ uvedla na úvod paní Michaela Tůmová, předsedkyně hnutí KOA a kandidátka na priomátorku.

Na druhém místě kandidátky je středoškolský učitel Tomáš Mašek, následuje urbánní geograf Adam Klsák, projektant Vlastimil Lepík a ředitelka základní školy Radka Hodačová.

Michaela Tůmová
Tomáš Mašek
Adam Klsák
Vlastimil Lepík
Radka Hodačová

Za volební úspěch by hnutí považovalo návrat na pozice z před osmi let, kdy v karlovarském zastupitelstvu získalo 8 mandátů. „Byl by to vlastně i návrat k rozdělané práci, protože prazáklad dnes schválené Strategie 2040 pochází ještě z doby našeho působení na radnici a byli jsme zároveň i iniciátory jejího zpracování,“ doplnil Petr Kulhánek.

Za jednu ze zásadních věcí považuje KOA oblast dolního nádraží, na kterou by se mělo město v příštích letech koncentrovat tak, aby po dalších čtyřech letech nezůstala už jen parkovištěm. Mezi její další priority patří například základního školství, dokončení rekonstrukce budovy Císařských lázní a zajištění provozu sídla Karlovarského symfonického orchestru nebo třeba provedení kompletní a citlivé rekonstrukce smuteční síně a přemístění kremačních pecí mimo zastavěné oblasti města.

Zásadním nedostatek pak je podle hnutí KOA pasivita při přípravě rozvojových projektů ze strany současného vedení města. „Je například vypsaný dotační program ve výši 30 milionů na městské knihovny a projekt není připraven žádný,“ podotkla k tomu Michaela Tůmová.

Do senátních voleb za KOA půjde Petr Kulhánek

„Za sebe musím říct, že jsem si nedovedla představit, že tak malé oblastní hnutí bude mít svého kandidáta na senátora. Tímto bych chtěla Petrovi Kulhánkovi popřát, aby ve volbách uspěl, protože je to zástupce, kterého si tam všichni přejeme,“ řekla ke kandidatuře Petr Kulhánka Michaela Tůmová.

Petr KulhánekPetr Kulhánek uvedl, že jeho motivace ke kandidatuře je dlouhodobější; již před šesti lety se ale na základě dohody s Janem Horníkem rozhodl, že s ní ještě počká. V letošním roce už situace nazrála tak, že ho Karlovarská občanská alternativa na post senátora nominovala. „16 let zkušeností v komunální a regionální politice je poměrně dobrým základem k tomu, abych znal reálné potřeby Karlovarska a mohl je prosazovat i na národní úrovni,“ uvedl k tomu.

Důležitou je pro něj i synergie působení v Senátu a v pozici hejtmana kraje: „Vnímám potřebu těsného propojení a komunikace mezi regionální a národní úrovní, kdy řada oblastí vyžaduje vytvoření blízkého vztahu a komunikační linky s vládou, ministerstvy, jednotlivými ministry a v neposlední řadě také se zákonodárci, kteří se přípravě legislativy věnují.“

Svou senátní kampaň zahajuje již tento týden. A podobně jako před dvěma lety, kdy v rámci kampaně ke krajským volbám „prokřižoval“ celý Karlovarský kraj, i letos vyběhne na cesty po Karlovarsku. Jejich cílem budou tentokrát místa senátního obvodu Karlovy Vary – v 10 etapách zavítá do všech jeho 53 obcí. První z etap má start v pátek 17. června na Božím Daru.

Autor: Petr Slezák