Karlovy Vary smění pozemky s diametrálně odlišnou cenou poblíž letiště – Karlovarská občanská alternativa

Karlovy Vary smění pozemky s diametrálně odlišnou cenou poblíž letiště

Vlastník areálu Vítkova hora Jiří Dufek smění s karlovarskými Lázeňskými lesy svoje pozemky o výměře téměř 17 isíc metrů čtverečních u letiště v Olšových Vratech. Mají hodnotu 332 tisíc korun. Hodnota těch dosud patřících Lázeňským lesům je ale 14 milionů korun… Na tuto skutečnost upozornila při jednání městského zastupitelstva 5. dubna 2022 zastupitelka za KOA Michaela Tůmová.

„Někde se stala chyba. Buďto to mají Lázeňské lesy špatně zaúčtované, nebo je špatný odhad ceny toho pozemku. Nerada bych se znovu dostavovala na hospodářskou kriminálku…,“ uvedla Tůmová v narážce na policejní vyšetřování prodloužení nájmu karlovarské teplárny.

Nikdo neví, co tam bude

„Vy víte, co znamená klidová zóna na ploše téměř 17 tisíc metrů čtverečních? Před pěti lety chtěl pan Dufek budovat sjezdovku z Vítkovy hory ke KOME,“ pokračovala Tůmová.

Konkrétních odpovědí na její otázky se jí ale nedostalo. Byla pouze paní primátorkou ujištěna, že všechny pozemky na území města byly před lety oceněny na 800 korun za metr čtvereční. Ředitel lesů prý opakovaně už v minulosti navrhoval, aby byla cena upravena. A k plánovaným aktivitám pana Dufka nikdo nic bližšího nevěděl. Náměstek Kopfstein pouze uvedl, že prý „má nějaký plán, ale sjezdovku jsem tam neviděl.“ Na návrh, že by mu mohlo město pozemky pouze pronajmout, Kopfstein odpověděl, že „každý podnikatel lépe zhodnocuje své investice, pokud je vlastní.“

Asi není dobře, když město směňuje pozemky a nemá tušení, jaké s nimi má budoucí majitel plány. Na těch u letiště se stavět nemůže, protože to územní plán nedovoluje. Podle informací, které přinel v pátek Deník, tam prý pan Dufek bude sekat trávu a nenechá vyrůst stromy, čímž udrží také výhled na Vítkovu horu.

„Myslím si, že ta směna je pro město nevýhodná,“ uvedl zastupitel Vlastimil Lepík (KOA) a dodal, že „získáme pozemek, který v budoucnu nejlépe zadarmo poskytneme kraji k rozšíření letiště.“

Směnu městské zastupitelstvo schválilo

„Ačkoliv jsem žádala o stažení bodu z jednání zastupitelstva, koalice si směnu prosadila, i když velmi těsně. Potřebovala k tomu 18 hlasů a právě tento počet zastupitelů pro tuto podivnou směnu zvedl ruku,“ uzavírá Tůmová.

Lesní městský pozemek byl veden ve zřizovací listině příspěvkové organizace Lázeňské lesy Karlovy Vary pod parcelním číslem 491/1 v celkové výměře 118 764 m² (cena 800,- Kč za 1/m²) za celkovou cenu 95 011 200,- Kč.

Pozemek byl rozdělen na výměry 10 2157 m² za cenu 800,- Kč za 1/m², který zůstal v základní listině Lázeňských lesů, a výměru 16 607 m² za cenu 12,- Kč za 1/m², která byla připravena ke směně pro pana Dufka. Posudek měl vypracovat pan Hrach, který byl osloven městem. Pan Jindřich Hrach je znalec v oboru ekonomika, odvětví ceny a odhady nemovitostí. Ocenil pozemek pana Dufka na 331 140,- Kč, tedy 19,93,- Kč za 1/m². Protože není odborníkem na lesní porosty, přizval si k sobě soudního znalce se specializací na lesní porosty pana Ing Šperera. Ten zmíněné městské lesní pozemky ocenil na 12,- Kč za 1/m². Celkem za 200 000,- Kč.

Naštěstí ve smlouvě stojí, že nebudeme panu Dufkovi nic doplácet…

Autor: Petr Slezák