Karlovy Vary mají rozpočet na rok 2021. Zastupitelé KOA ho podpořili – Karlovarská občanská alternativa

Karlovy Vary mají rozpočet na rok 2021. Zastupitelé KOA ho podpořili

V úterý 16. prosince 2020 schválilo městské zastupitelstvo rozpočet, který je koncipován jako schodkový a čeká ho ještě finální dopracování během první poloviny roku. Jeho schválená podoba počítá na straně výdajů s částkou 1,34 miliardy korun, na straně příjmů pak jen s 1,07 miliardy korun. Schodek 270 milionů má pokrýt část investičního úvěru.

„Zastupitelský klub Karlovarské občanské alternativy si uvědomuje, v jak složité době žijeme, a vnímáme zároveň i to, že sestavit rozpočet v této době je neobyčejně složitá záležitost,“ uvedl předseda klubu Vlastimil Lepík a dodal: „Proto nemáme k tomuto rozpočtu žádné zásadní připomínky a podpoříme ho.“

Signál pro UNESCO

Zastupitele Jiřího Klsáka potěšilo, že byl zachován dotační titul na opravu památek. Jeho výše je třista tisíc korun. „Tato částka sice není nijak horentně vysoká, ale já žiju v realitě a ne ve snech,“ řekl k tomu. Podle něj se jedná o jakousi pobídku pro ty, kteří chtějí něco opravovat. Zároveň ale zdůraznil i význam tohoto titulu v době, kdy Karlovy Vary očekávají potvrzení své nominace o zápis na seznam světového dědictví UNESCO. „Dává to jasný signál o tom, že tady pro zachování architektonického dědictví skutečně něco děláme,“ zakončil Jiří Klsák.

Divadlo dětí

Na systém „tranší“ (peněžní částka poukazována podle znění finančního kontraktu příjemci), kdy se část peněz posílá hned a zbytek podle navržené částky v rozpočtu až v druhé půlce roku, upozornila Michaela Tůmová; konkrétně u Divadla dětí Libora Baláka. „Je to divadlo, které tvoří a svou tvorbou vychová naše děti,“ zdůraznila a uvedla dále, že vždy, když se uzavíraly neinvestiční dotace, tak peníze dostalo dopředu. „Myslím si, že je to v podstatě jediné divadlo v Karlových Varech a proto by bylo vhodné, kdyby tu dotaci dostal teď a než až v červnu, kdy se budou schvalovat další peníze na kulturu,“ uzavřela Tůmová.

Pro rozpočet nakonec zvedlo ruku 28 přítomných zastupitelů, proti byli tři a dva se zdrželi.

Autor: Petr Slezák