Vlajka pro Tibet na magistrátu nezavlaje – Karlovarská občanská alternativa

Vlajka pro Tibet na magistrátu nezavlaje

K akci Vlajka pro Tibet, která každoročně připadá na 10. března, se letos Karlovy Vary nepřipojí. Vlajky, které vyvěšují úřady, knihovny či třeba školy, každoročně připomínají výročí povstání tibetského lidu proti čínské okupaci. Město se v posledních letech k této připomínce až na výjimky hlásilo. Naposledy vloni.

„Dva členové rady hlasovali pro vyvěšení, to jsem byl já a paní primátorka, ostatní z přítomných se zdrželi,“ uvedl primátorčin náměstek Tomáš Trtek (ANO). Jedním z nich byl například jeho kolega Martin Dušek. „Vymezovat se vůči jednomu státu vnímám jako zbytečný konflikt,“ zdůvodnil. Zdrželi se ale například i někteří Karlovaráci, například náměstek Josef Kopfstein. „Já to vidím jako politikum a nechci se do politiky míchat,“ řekl.

Karlovarský primátor Petr Kulhánek vyvěsil 10. března 2016 z okna své úřadovny tibetskou vlajku. FOTO: ČTK

Krajské město patří mezi ta, která se k evropskému hnutí Vlajky pro Tibet připojily už v devadesátých letech. Doložené je, že radnice vlajku vyvěsila v letech 1998, 2000 a od roku 2002 až do roku 2015 každoročně. Stalo se tak i v roce 2016, kdy městská rada těsně rozhodla o tom, že vlajku nevyvěsí. Tehdejší primátor Petr Kulhánek a jeho náměstek pro kulturu Jiří Klsák (dnes oba opoziční KOA) to udělali alespoň za sebe. Vlajky tak vlály na magistrátu hned dvě, a to z oken jejich pracoven.

Exprimátor rozhodnutí rady okomentoval slovy, že mu je z každých dalších kroků vedení města čím dál větší smutno. „Vyvěšení vlajky pro Tibet je pro mě je symbolickým vyjádřením nesouhlasu s anexí cizího území, samozřejmě původně Číny v Tibetu, ale i v širším kontextu k jakékoliv okupaci a agresi jednoho státu vůči druhému,“ řekl. To, že se Karlovy Vary k této symbolice hlásily, považoval podle svých slov za projev svébytného města.

Předseda zastupitelského klubu opozičních Pirátů Jindřich Čermák zase uvedl, že vyvěšování tibetské vlajky vnímá nejen jako připomenutí tibetského povstání, ale zejména jako boj všech národů za suverénní stát. „Nejraději bych vedle vlajky Tibetu vyvěšoval i vlajku Kurdistánu. Tento symbolický krok vnímám letos ještě silněji, neboť se prokázal zvýšený útlak čínské vlády vůči dalším náboženským a národnostním menšinám, které na území Číny žijí,“ komentoval.

Vyvěšení vlastní tibetské vlajky z okna pracovny se letos zřejmě neuskuteční. Tomáš Trtek poukázal na to, že je okno součástí magistrátu. „To okno není naše. Pokud se rada rozhodla, budeme to akceptovat,“ řekl.

Zdroj: Mladá fronta Dnes 22.2.2020
Autor: Jana Plechatá