Úklid města má podražit o více než padesát procent – Karlovarská občanská alternativa

Úklid města má podražit o více než padesát procent

Opozice z KOA to považuje za neobhajitelné a chce rozklíčování nákladů.

Karlovy Vary – Město hledá firmu, která se v nadcházejících pěti letech bude starat o zimní i letní údržbu. V předešlém pětiletém období to měla na starosti společnost AVE, která za to vyinkasovala od města 175 milionů korun.

Jak informoval náměstek primátorky Petr Bursík (ODS), Karlovy Vary na tuto zakázku vyhlásily výběrové řízení. „Přihlásily se dvě firmy. Jedna nabídla 294 milionů, druhá 267 milionů. Vyhrála ta druhá, společnost AVE,“ upřesnil náměstek.

Je to více než padesátiprocentní nárůst nákladů. Podle Bursíka je to způsobeno několika faktory.

„Jde nejen o rostoucí vstupní náklady, ale i fakt, že jsme chtěli navýšit počet ručních sběračů odpadků ze současných dvaceti na třicet,“ vysvětlil náměstek. Dodal, že důvodem tak rapidního zdražení je i nárůst mezd. „Hodinová sazba ručních sběračů se zvýšila z nynějších sto padesáti na tři sta korun,“ uvedl.

V takovém případě by pak tito zaměstnanci pobírali čtyřicet osm tisíc korun hrubého měsíčně. To je uvedeno v tabulce od AVE, kde se počítá s touto hodinovou sazbou.

„Ve zmíněné částce jsou zahrnuty i jiné než mzdové náklady, například nářadí, oblečení, GPS i přeprava zaměstnanců. Jsou to veškeré náklady, které jsou nutné na jednu hodinu práce,“ vysvětlila ředitelka společnosti AVE Pavla Arnoltová.

„To je kalkulace nákladů firmy AVE a Město s ní souhlasilo. Je na firmě, jak si to rozpočítá,“ reagovala mluvčí karlovarské radnice Helena Kyselá.

„Nárůst ceny o padesát procent oproti minulému pětiletému období je z mého pohledu neobhajitelný, a to i přes nárůst ruční práce a vybavení pěších pracovníků,“ poznamenal opoziční zastupitel Petr Kulhánek (KOA).

„Každý rok má Město platit bezmála o 20 milionů korun více. Takto skokové navýšení ceny by mělo být minimálně podrobeno detailnímu rozklíčování mezi městem a společností, kde by AVE měla obhájit všechny nákladové položky, které vzrostly. A v případě, že obhajoba nebude přesvědčivá, nezbude než výběrová řízení zrušit a soutěžit znovu,“ uzavřel opoziční zastupitel.

Zda Město s AVE uzavře smlouvu, bude jasné už zítra. Bude ji totiž schvalovat zastupitelstvo.

Jana Kopecká, Chebský deník – 2.9.2019