Karlovarským symfonikům snížili rozpočet – Karlovarská občanská alternativa

Karlovarským symfonikům snížili rozpočet

Karlovarský symfonický orchestr (KSO), který byl jako nejstarší sezónní orchestr založen v roce 1835 a o čtyřicet let později se stal stálým symfonickým orchestrem, má v letošním roce hospodařit se sníženým rozpočtem o zhruba 3,6 milionu korun.

Tato skutečnost vyvolala ostrou kritiku bývalého vedení města. Nové vedení města se hájí tím, že pokud nebude možné získat další privátní zdroje a ušetřit na administrativě, orchestru peníze během roku přidá.

„Dochází k drastickému škrtu,“ uvedl karlovarský exprimátor Petr Kulhánek (KOA). Jedná se o zhruba 3,2 milionu korun ve výdajích na provoz a o dalších 450 tisíc korun na obnovu hudebních nástrojů. Původně měl být příspěvek města ve prospěch KSO ve výši 35 milionů korun.

Kulhánek rovněž připomněl, že ředitel KSO Petr Polívka za dobu svého působení posunul orchestr mezi respektovaná symfonická tělesa koncertující s významnými osobnostmi v televizi a na významných místech. „To jsou všechno výsledky, o kterých jsme si dříve mohli nechat jenom zdát. Tato vybudovaná prestiž může vzít kvůli jednomu krátkozrakému škrtu za své,“ kritizoval škrt Kulhánek.

Karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (nez. za ANO) kritiku odmítá. „Hovořili jsme o tom, že není potřeba mít na šedesát hudebníků šest osob administrace,“ uvedla Ferklová, podle které by mohl KSO magistrát pomoci například při zpracování mezd nebo s právními službami.

Polívka prostor pro zlepšení hospodaření nevidí. „Obávám se, že budeme nuceni v průběhu roku žádat dorovnání příspěvku k tomu, co bylo navrženo předchozím vedením města,“ dodal.

Podle Ferklové je třeba hledat finanční zdroje pro KSO i u místních velkých firem, kde chce pomoci otevřít dveře. „Nemyslím si, že by to mělo být pouze na bedrech města,“ uvedla. Kulhánek ale připomněl, že KSO je zčásti financován ze soukromých peněz již nyní a hospodaření by mělo primárně zajistit město.

Právo, 29.1.2019
Autor: Rudolf Voleman