Pokud město koupí Tržnici, pak i s nájemcem. Nelogické, míní primátor – Karlovarská občanská alternativa

Pokud město koupí Tržnici, pak i s nájemcem. Nelogické, míní primátor

Zatímco v minulých letech město majetek většinou prodávalo, nyní je kupuje zpět. Mimo jiných objektů chce například získat Městskou tržnici, v níž je dnes hypermarket.

Rada už většinou hlasů doporučila zastupitelům, aby město využilo svého předkupního práva a tento objekt koupilo. Současný majitel, firma Community, jej nabídla k prodeji za 93 milionů. Což je daleko vyšší částka, za kterou Tržnici Karlovy Vary v roce 1996 prodaly. Tehdy za ni město inkasovalo 36 milionů. Jenomže to zřejmě nebude jediný argument opozici proti navrhovanému nákupu.

Tržnici by podle Tomáše Banďoucha, ředitele firmy Labart Services, která objekt nyní spravuje, by muselo město koupit i se současným nájemcem. Tím je společnost Ahold, která zde provozuje supermarket a její nájemní smlouva je platná do roku 2025. „Vzhledem k oblibě této prodejny mezi občany a kladným obchodním výsledkům lze s vysokou pravděpodobností očekávat, že tento nájemce budovy využije dvojí opci na prodloužení nájemní smlouvy až do roku 2035. Aktuálně je už kupní smlouva s novým majitelem Tržnice uzavřena a složena kauce z kupní ceny 93 milionů korun,“ uvedl Tomáš Banďouch.

Zastupitelstvo by tak podle něj mělo vzít při rozhodování v potaz i platné závazky stávajícího či budoucího vlastníka. Případný koncertní sál, který je jednou z variant, jak by město Tržnici využilo, by zde bylo možné vybudovat až v roce 2030, zřejmě však ještě o pět let později. „Do té doby by se město muselo chovat jako vlastník, tedy investor objektu, včetně řízení rizik správy a řešení technického stavu objektu,“ upozorňuje ředitel Tomáš Banďouch.

Případné nabytí Městské tržnice zatíží rozpočet města kromě kupní ceny 93 milionů dalších minimálně 20 až 30 milionů, na které je podle ředitele Banďoucha odhadnuta sanace a rekonstrukce podzemního podlaží tržnice. „Nemluvě o investicích na revitalizací této oblasti města na úrovni parteru a dalších desítek milionů korun na rekonstrukci celé budovy,“ dodává ředitel. Podle primátora Kulhánka (KOA), který byl proti nákupu Tržnice od samého počátku, jde jenom o další důkaz, proč tržnici nekoupit.

„Považuji to za nelogické, město má nyní zcela jiné priority. Navíc nemáme zdroje a sanace suterénu by prodej ještě více zdražila,“ uvedl. „Podle předkupního práva města, které ve smlouvě zůstává, můžeme Tržnici koupit kdykoliv v budoucnu,“ doplnil. Naopak náměstek Čestmír Bruštík (vol.) se záměru získat Tržnici zpět do vlastnictví města nevzdává. „Proč by se Tržnice mělo město vzdávat? Jsem pro zachování hypermarketu, ale služby bych ještě rozšířil o další stánky a malou kavárničku a bufet,“ vysvětlil.

Náměstek Riško se nyní se závazky majitele seznamuje. „Jsem pro koupi. Podle odborníků jde o perspektivní lokalitu a Tržnice by se mohla v budoucnu změnit na komunitní centrum,“ uvedl Riško.

karlovarsky.denik.cz – 27.3.2018
Autor: Ivana Kalinová