Největší karlovarskou ostudou je bazén Thermalu, ukázala už druhá anketa – Karlovarská občanská alternativa

Největší karlovarskou ostudou je bazén Thermalu, ukázala už druhá anketa

Osud kdysi oblíbeného venkovního bazénu hotelu Thermal není Karlovarákům lhostejný. Po anketě, kterou vyhlásilo město, se chátrající komplex dostal na první místo i v hlasování o největší ostudu krajského města, kterou vyhlásila MF DNES.

Z celkového počtu více než 1600 hlasujících dalo hlas bazénu téměř 1400 respondentů (výsledky hlasování v článku Ostudná místa Karlových Varů: zchátralý bazén i nedostavěné monstrum).

„Vnímám to jako nejzásadnější problém, který trápí nejen Karlovaráky, ale i představitele města,“ reagoval na výsledky obou anket primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

Postoj města k otázce rekonstrukce a dalšího provozu bazénu se podle něj nemění.

„Stále platí, že pokud nás někdo vyzve k jednání o případném budoucím podílu na provozu centra, jsme ochotni se o tom bavit. Ale investičně do rekonstrukce bazénu nevstoupíme, ani nás o to nyní nikdo nežádá,“ zdůraznil Kulhánek.

Že by se mohl současný tristní stav bazénového komplexu v dohledné době zlepšit, naznačil už v březnu předseda představenstva státní společnosti Thermal F Ivan Chadima.

Uvedl, že se našel možný nájemce, který by zde za finanční podpory od státu vybudoval moderní lázeňské bazénové a saunové centrum. Tyto informace potvrdil i primátor.

„Vycházím z odpovědi na svůj dopis, kterým jsem ministerstvu financí sdělil, že stávající stav je neudržitelný. Obratem jsem dostal odpověď, že se zde do konce roku začne stavět volnočasové vodní centrum,“ konstatoval Kulhánek.

Podle Ivana Chadimy je ovšem společnost Thermal F závislá na průběhu výběrových řízení jak na projektanta, tak na dodavatele prací.

„Předpokládáme ale, že se na financování projektu bude podílet společnost Thermal F, kdy by část prostředků měla jít z dotačního programu životní prostředí, a také nový nájemce,“ uvedl Ivan Chadima. Poměr nákladů by pak podle něj měl být dvě třetiny od státu a třetina od budoucího nájemce.

Firma, která má zájem o provozování bazénu hotelu Thermal, podle Chadimy úspěšně provozuje obdobná zařízení v Praze a Brně.

Novinkou, která by výrazně zlepšila ekonomiku provozu zrekonstruovaného bazénového komplexu, by mělo být využití odpadní termální vody, která doposud bez užitku končí v korytě Teplé.

„Možnost využít vřídelní vodu na ohřev bazénu nabídlo město,“ uvedl první náměstek primátora Čestmír Bruštík.

V anketě MF DNES mohli respondenti vybírat z celkem pěti ostudných míst města. Vedle bazénu Thermalu to byla ještě nedostavěná Mototechna, bývalá vodárna v Tuhnicích, pivovar v Rybářích a ruina někdejšího hotelu Barrandov v Hůrkách.

vary.idnes.cz – 15.6.2018
Autor: Petr Kozohorský
Foto: Václav Šlauf, MAFRA