Město miliony na lázně dá, ale chce také koncertní sál – Karlovarská občanská alternativa

Město miliony na lázně dá, ale chce také koncertní sál

Na první pohled to vypadá, že Karlovy Vary kvůli Císařským lázním vyjdou Karlovarskému kraji vstříc a rozmíšky kvůli jejich využití jsou u konce. Jenomže to má háček. A to stomilionový.

Zastupitelé včera sice odsouhlasili, že na rekonstrukci Císařských lázní hejtmanství poskytnou sto milionů korun a k tomu přidají dvaadvacet milionů, které z původní částky neodečtou za projektovou dokumentaci, ovšem s pevně danou podmínkou.

Město trvá na tom, aby v Císařských lázních vznikl koncertní sál pro Karlovarský symfonický orchestr. „Ovšem jen za souhlasu památkářů,“ mírnil primátor Kulhánek (KOA) striktní usnesení. Dalších až 150 milionů poskytnou Karlovy Vary na přepracování projektové dokumentace a výstavbu koncertního sálu, protože současný projekt počítá pouze se sálem polyfunkčním. Město je podle primátora připraveno i k úhradě víceprací. Kraj by tak mohl být s rozhodnutím zastupitelstva spokojen. Jenomže, jak upozornila hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO), a to i v dopise, který zastupitelům rozeslala, se změnou projektu se obnova lázní znovu odsune.

Podle hejtmanky mají památkáři k vybudování koncertního sálu v Císařských lázních zásadní výhrady a podivila se i nad tím, že ačkoliv jej primátor nyní prosazuje, v roce 2015 svým podpisem k dodatku smlouvy potvrdil, že se s místem pro KSO v Císařských lázních nepočítá. To primátor Kulhánek vysvětlil tím, že trváním na tomto požadavku by blokoval možnost získání dotace na rekonstrukci lázní, protože proti návrhu sálu KSO se postavili památkáři. „Souhlasili jsme tedy se sálem polyfunkčním. Karlovy Vary se ale nevzdaly toho, aby, pokud to bude možné, zde koncertní sál pro KSO vznikl,“ zdůraznil primátor.

Podle primátora by koncertní sál po přepracování projektové dokumentace splňoval požadované parametry a z oněch dvaatřiceti připomínek památkářů by zbyly jen dvě. Na obnovu této národní kulturní památky sehnal kraj od Ministerstva financí 250 milionů korun, dvě stě milionů dodá hejtmanství a 272 milionů Karlovy Vary. Jenomže ministerstvo podmiňuje předání dotace informacemi o využití Císařských lázní, a to do konce března. Přestože kraj požádal o posunutí termínu, podle hejtmanky věčně čekat nebude. Vydáno je i stavební povolení na původní projekt, které by při změně projektu zřejmě muselo být vydáno znovu.

A hejtmanka se obává, že památkáři už nebudou tak benevolentní. „Celou historii příprav revitalizace Císařských lázní jsem popsala v dopisu panu primátorovi a je z toho patrné, že se postoj města, ať již k převzetí Císařských lázní či k revitalizaci, neustále mění a za 17 let památku ještě nikdo neopravil. Každopádně i proto bych byla ráda, abychom s radními města, případně i se zastupiteli o věci společně jednali v dubnových termínech, které jsem navrhla,“ zdůraznila Jana Vildumetzová. Rada města se zastupiteli, kteří budou mít o tuto problematiku zájem, se s vedením kraje sejde 23. dubna.

Městu za rozhodnutí o zřízení koncertního sálu v Císařských lázních poděkovali i zástupci Spolku pro Vary.

karlovarsky.denik.cz – 29.3.2018
Autor: Ivana Kalinová