Město letos již podruhé zachraňuje Alžbětiny lázně – Karlovarská občanská alternativa

Město letos již podruhé zachraňuje Alžbětiny lázně

Podle předsedy představenstva je společnost Alžbětiny lázně ve stejném propadu jako v minulém roce. Ve funkci ředitelky Alžbětiných lázních chce navíc skončit Stanislava Maulenová, která tuto pozici zastávala dlouhou dobu. Karlovarští zastupitelé tak opět zachraňují Alžbětiny lázně, letos už podruhé. Naposledy to bylo v polovině října. Tentokrát jim město poslalo 2,8 milionu korun.

V říjnu už zastupitelé odsouhlasili Alžbětiným lázním na výplaty 3,8 milionu. Nyní vyčlenili ještě také částku na investice, a to 4,9 milionu. Oprava čeká střechu a okna. Tento způsob rekonstrukce ale kritizovali členové opoziční Karlovarské občanské alternativy (KOA) bývalého primátora.

„Kráčíme špatnou cestou. Postupná rekonstrukce Alžbětiných lázní nás ze situace nevytáhne. Pokud nenastane nějaké razantní řešení, budeme se bavit o větších problémech provozu, který se v řádu několika let rozpadne. Jsme ve fázi nesystémového řešení,“ varoval zastupitel Jiří Neumann. Podle něj jsou Alžbětiny lázně zralé na koncesi nebo obdobný krok.

Právě koncesní řízení připravovala radnice, když byla KOA v jejím vedení. Šlo o smlouvu týkající se pronájmu a opravy Alžbětiných lázní. Po uplynutí pronájmu se měly lázně vrátit do rukou města ve stavu, v jakém byly po opravě a kolaudaci. Nové zastupitelstvo však řízení zastavilo s tím, že je koncese pro Karlovy Vary nevýhodná.

„Toto řešení bylo shozeno ze stolu a od té doby jsme jen svědkem bezradnosti, jak nakládat s Alžbětinými lázněmi dál. Salámovou metodou se nedobereme nikam a bude to jen černá díra na peníze. Stále trvám na tom, že koncese Alžbětiných lázní byla tím nejlepším řešením,“ uvedl exprimátor Petr Kulhánek. Současné vedení ale tento názor nesdílí. Budova má zůstat městu a to ji má opravovat postupně podle možností, a to i dotačních.

Zdroj: vary.idnes.cz, 19.12.2019,
redakčně zkráceno – celý článek na idnes.cz