Ukončili hledání nájemce pro Alžbětinky – Karlovarská občanská alternativa

Ukončili hledání nájemce pro Alžbětinky

Karlovy Vary definitivně ukončí proces koncesního řízení, v němž město hledalo nájemce Alžbětiných lázní. Jak s památkovým objektem, posledními městskými lázněmi v Karlových Varech, nové vedení města naloží, se bude teprve rozhodovat. Jednat chce i s vítězi koncesního řízení.

„Chceme najít optimální formu. Jestli to bude forma pronájmu, PPP projektu (pozn. red.: partnerství veřejného a soukromého sektoru) nebo nové koncese, v současné chvíli nedokážeme říct, protože je to na delší zhodnocení, které ale chceme provést v co nejkratší době,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Tomáš Trtek (ANO).

Za minulého vedení města se koncesní řízení o pronájmu nepodařilo dotáhnout do konce a nové vedení výsledky nevzalo za své. „Nyní je tu riziko časového prodlení, protože budovy už nutně potřebují finanční injekci. Je tu riziko, že se nenajde nikdo, kdo by za podmínek, které si představuje město, do nějakého vztahu šel,“ uvedl karlovarský exprimátor Petr Kulhánek (KOA), podle kterého by nejhorším řešením byl prodej. Již před volbami tehdejší opoziční zastupitel a nyní náměstek primátorky Petr Bursík (ODS) uvedl, že by mu osobně vyhovovala rekonstrukce podle scénáře dlouhodobého pronájmu Zámeckých lázní v centru města. Ruský podnikatel je na své náklady opravil a provozuje, ale cenově jsou lázně pro běžné Karlovaráky nedostupné. Firmy, které vyhrály v koncesním řízení, nabídly, že zrekonstruují památkově chráněný objekt za 561 milionů, z toho za 450 milionů z peněz města. Společnost Royal Spa by 25 let provozovala v budově lázně a platila by městu nájem. Budovu by pak vrátila městu ve stavu jako po rekonstrukci.

Podle současného vedení města jsou ale takové podmínky pro město nepřijatelné a nevýhodné. Alžbětiny lázně, a. s., jejichž jediným akcionářem je město Karlovy Vary, se ale potýkají s vážnými ekonomickými problémy, které vyplývají zejména ze zanedbaného stavu budovy i zastaralého vybavení.

Právo, ČTK – 29.1.2019
Autor: Rudolf Voleman