V Karlových Varech jsou tématem investice do lázeňských památek nebo parkování – Karlovarská občanská alternativa

V Karlových Varech jsou tématem investice do lázeňských památek nebo parkování

Dáme řeč
Dáme řeč
V Karlových Varech jsou tématem investice do lázeňských památek nebo parkování
/
V Karlových Varech se podobně jako v několika jiných krajských městech radniční koalice během volebního období proměnila, od roku 2015 je však stabilní. Živé debaty se vedly především o opravě Vřídelní kolonády či pronájmu posledních městských lázní. Také v aktuální volební kampani slibují kandidáti na karlovarského primátora především investice do lázeňských památek. Tématem je ale třeba i nedostatek parkovacích míst.

Po komunálních volbách v roce 2014 se vedení Karlových Varů ujal staronový primátor Petr Kulhánek z vítězné Karlovarské občanské alternativy (KOA). Koalici uzavřelo jeho uskupení ještě s hnutím ANO a Karlovaráky. K ukončení spolupráce však došlo už v dubnu 2015 poté, co v radě města zůstala radní vyloučená z ANO. Proti jejímu setrvání v pozici totiž vystupovali ANO a Karlovaráci.

Zanedlouho vznikla nová koalice KOA, ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Tím však politické změny neskončily. V březnu 2016 všichni zastupitelé zvolení za ANO toto hnutí opustili. Koalici ale nadále podporovali jako nezávislí zastupitelé a tento stav vydržel až do současnosti. Další spolupráce v koalici už probíhala bez větších rozkolů.

Debaty o Vřídelní kolonádě i Alžbětiných lázních

V uplynulých letech musela karlovarská městská rada řešit havarijní stav Vřídelní kolonády a jejího technického zázemí. Letos v lednu město uspořádalo referendum o podobě kolonády, pro nedostatečnou účast však bylo neplatné. Výsledkem je, že stávající kolonáda zůstane na svém místě a opraví se ve své současné podobě ze 70. let minulého století.

Výbušným tématem se pro občany Karlových Varů stalo i téma prověřovací studie nového dopravního terminálu. Hlasování o jeho stavbě nakonec radní odložili na dobu po dokončení souhrnné dopravní analýzy, na které se stále pracuje. Velkým tématem byl i osud karlovarského krematoria, které je jediným v celém Karlovarském kraji. Radní odmítli opravu spalovací pece i celkovou rekonstrukci. Obřady proto v krematoriu zůstávají, samotné žehy se ale provádí v sousedním kraji.

Na samém konci volebního období radní navrhli pronájem Alžbětiných lázní, posledních městských lázní v Karlových Varech. Město dlouhodobě připravovalo koncesní smlouvu k pronájmu, nakonec ale rozhodnutí odložilo pro nové zastupitelstvo. Záměr počítá i s investicí 561 milionů korun do rekonstrukce lázní, převážnou část by přitom hradilo město.

Strany slibují nové byty i odstavná parkoviště

Současní kandidáti na primátora Karlových Varů označují jako investiční priority právě opravy tří z nejvýznamnějších památek lázeňského města – Vřídelní kolonády, Císařských lázní a Alžbětiných lázní. Investovat by se podle nich mělo i do bydlení. Mezi nejčastějšími sliby se v letošní kampani objevují různé příspěvky pro občany, například na školní pomůcky nebo jízdné v MHD zdarma pro studenty a seniory.

Častým tématem je také řešení dopravy, zejména nedostatečných možností parkování. Většina kandidátů na primátora v této oblasti preferuje výstavbu parkovacích domů a odstavných parkovišť s napojením na MHD. Ta by měla být podle některých stran pro místní obyvatele zdarma. Objevuje se také nápad rozdělit dosud centrální řízení města a zřídit nové městské obvody se samostatným vedením.

Česká televize – 25.9.2018
Autor reportáže: Marek Štětina