Do Karlových Varů se snažíme dostat také německou, izraelskou a českou klientelu, říká primátor Petr Kulhánek – Karlovarská občanská alternativa

Do Karlových Varů se snažíme dostat také německou, izraelskou a českou klientelu, říká primátor Petr Kulhánek

Dáme řeč
Dáme řeč
Do Karlových Varů se snažíme dostat také německou, izraelskou a českou klientelu, říká primátor Petr Kulhánek
/
Karlovy Vary žijí tento týden festivalovým životem. Pociťuje to i primátor Karlových Varů Petr Kulhánek, který přiznává, že radnice po celou dobu festivalu řeší nepořádek, noční klid a dopravu. Oproti tomu pozitiva a přinos celé akce pro město je podle něj mnohonásobně vyšší než provozní negativa.

„Je to přínos do celé lokální ekonomiky. Přidaná hodnota festivalu je stokrát, tisíckrát větší než jsou drobná provozní negativa. Filmový festival dává městu ohromný věhlas,“ říká v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným v mobilním stánku Radiožurnálu na karlovarské kolonádě.

Centrem festivalu je Hotel Thermal, který potřebuje rekonstrukci, první etapa by měla začít po letošním ročníku festivalu. „Tak, jak čísla praví, tak na vládě údajně prošla částka mezi 300 a 400 miliony korun na více etap rekonstrukce,“ vysvětluje.

A co se týče ruskojazyčné klientely, tak se podle něj ukáže, jak se bude vyvíjet mezinárodní situace ve vztahu k ekonomické síle Ruska, to znamená sílu rublu. „Musím říci, že jsme nelenili, a začali se orientovat na další trhy v Evropě, v Izraeli na tuzemský trh prioritně, “ říká.

Pokles ruské klientely je tak z velké části kompenzován nárůstem z Německa, Čech a i Izraele, na ruskojazyčnou klientelu ale jako město nerezignovali. „Snažíme se znovu rozlétat ruskou část linek, které do Karlových Varů létaly,“ podotýká.

V Karlových Varech, které jsou nominovány na seznam UNESCO, se podle něj střetávají všechny kultura světa, ať je to izraelská, arabská, východní, asijská, a nikdy neměli žádný problém. „Ať přijdete kdokoliv z kteréhokoliv koutu světa, tak se tu cítí příjemně,“ vyzdvihuje.

Celý rozhovor si můžete polechnout zde:

Českký rozhlas Radiožurnál 4.7.2016