Nejlepší kroniku mají Vary, rozhodla komise. Její autor se ceny nedožil – Karlovarská občanská alternativa

Nejlepší kroniku mají Vary, rozhodla komise. Její autor se ceny nedožil

Velkého uznání se dočkala práce zesnulého karlovarského kronikáře Tomáše Tišlera, který zemřel letos v březnu. Hodnotící komise jí udělila titul Kronika roku Karlovarského kraje. Soutěž se koná každé dva roky a vyhlášení se uskutečnilo na semináři kronikářů v chebském muzeu.

„Mám velkou radost jak za město, tak i za sebe, že členové komise ocenili práci pana Tomáše Tišlera. Velmi dobře jsem se s ním znal. K práci kronikáře jsem ho tak trochu přitáhl, dal jsem mu důvěru a on ji nezklamal. Ve vedení kroniky předčil všechna očekávání,“ uvedl Jiří Klsák, primátorův náměstek pro kulturu.

Tomáš Tišler podle něj vyzdvihl městskou kroniku na vysokou úroveň. Jen její textová část čítá 1100 stran, početná je i obrazová dokumentace. „Ocenění je vyvrcholením práce také předchozích kronikářů. Karlovy Vary měly trochu smůlu v tom, jak tito autoři opouštěli tento svět,“ připomněl Jiří Klsák.

Dlouhá léta dohlížel na vedení kroniky historik, publicista, muzikolog a teatrolog Vladislav Jáchymovský. V roce 2007 jej ale nedaleko domova srazilo auto, když se vracel z koncertu vážné hudby. Po něm kroniku převzal historik a dlouholetý ředitel karlovarského muzea Květoslav Kroča, který zemřel před čtyřmi lety.

„Tomáš Tišler dokončoval jejich práci. Vedl kroniku zase trochu jiným způsobem. Snažil se události co nejméně komentovat. Současnému kronikáři Janu Prudíkovi se to bude těžko překonávat, ale jak ho znám, jistě najde cestu, jak kroniku ozvláštnit,“ uvedl Jiří Klsák.

Kromě karlovarské kroniky u odborníků zabodovala také ta chebská Jindřicha Turka, která skončila druhá. Třetí místo obsadila chodovská kronika, kterou vede Jitka Hloušková.

„Do letošního ročníku se přihlásilo nakonec celkem devět kronik. Hodnotící komise, která byla složena z ředitelů příspěvkových organizací z oblasti kultury, posuzovala nejen grafické a výtvarné zpracování kronik, ale také například jejich přehlednost, formu psaní či jak je vyřešena otázka příloh,“ popsala Anna Klímová, vedoucí oddělení kultury krajského úřadu.

Další ročník soutěže se bude konat v roce 2017 a kraj podle ní chystá řadu změn. Jejich cílem je zvýšení zájmu o soutěž. Spočívat budou například v rozdělení soutěžících do kategorií podle velikosti obce či města.

idnes.cz 29.11.2015
Autor: Jana Plechatá
foto: Václav Šlauf, MAFRA