Pokračuje obnova Císařských lázní – Karlovarská občanská alternativa

Pokračuje obnova Císařských lázní

Práce na rozsáhlé revitalizaci Císařských lázní v Karlových Varech jsou v plném proudu. Prostavěno je přes 150 milionů z předpokládaných 829 milionů korun celkových nákladů. „Jsou hotové pasportizace a průzkumy. Nyní se dokončují práce na zakládání stavby, anglických dvorcích a provětrávaných podlahách a dále se dokončují práce na svislé hydroizolaci,“ prozradila Právu vedoucí odboru řízení projektů na karlovarském krajském úřadu Květa Hryszová.

„V současné době jsou prováděny práce na zdění výtahových šachet včetně betonáže. Provádí se realizace kanalizační přípojky,“ pokračovala vedoucí odboru s tím, že se staví fasádní lešení a pracuje se na části omítek v prvním podzemním podlaží. Tesaři se zabývají konstrukcí krovu Císařských lázní, přičemž konstrukci mimo jiné impregnují. Provádějí se ale i klempířské práce. V druhém nadzemním podlaží byl o demontováno podlahové souvrství. „V Zanderově sále se nyní dělají stěrky, tedy podklad pro fládry stropů, a provádí se očištění stěn,“ dodala Hryszová.

Stavaři se chystají i na další práce. „Je nutné dokončit opravu střechy, vybudování servisního traktu a vybudování a opravu inženýrských přípojek,“ podotkla vedoucí odboru. „Dále budou probíhat restaurátorské práce na opravě fasády, štuků, maleb, fládrů, kovových prvků, umělých mramorů, sousoší, oprav ě dřevěných povrchů, dveří, oken, zrcadel, lustrů a podobně,“ konstatovala Hryszová. „Budou zahájeny práce na vnitřním zařízení budovy, tedy práce na elektroinstalaci, vodovodu, kanalizaci, vzduchotechnice, vytápění, elektrické požární signalizaci a vnitřním zabezpečení objektu,“ doplnila.

Stavba postupuje podle harmonogramu. „Jediné zpoždění je na monolitické konstrukci servisního traktu, ale podle zhotovitele nemá toto zpoždění vliv na celkový termín dokončení prací,“ poznamenala Hryszová. Kraj na stavbu, která má být dokončena za zhruba dva a půl roku, uvolnil 350 milionů korun. V součtu 400 milionů korun má kraj získat na stavbu od státu. Sto milionů korun je příspěvek města Karlovy Vary, které by chtěly v Císařských lázních vybudovat koncertní sál pro Karlovarský symfonický orchestr.

Po dokončení rekonstrukce by měly být v Císařských lázních reprezentační prostory, multifunkční sál, muzejní expozice, kavárna či badatelna. Pro někdejší lázeňské koupelny, které jsou jednou z památkově nejcennějších součástí stavby, hledá kraj nájemce. Ideální by bylo, pokud by zde nabízel lázeňské služby.

Zdroj: Právo, 5.1.2021 • Autor: Rudolf Voleman • Foto: PRÁVO – Rudolf Voleman