První týden povolebních vyjednávání – Karlovarská občanská alternativa

První týden povolebních vyjednávání

V pátek a sobotu 2. a 3. října proběhly volby do krajských zastupitelstev a v některých regionech i volby senátní. Výsledek krajských voleb v Karlovarském kraji už asi znáte, přesto zopakujme, že zvítězilo hnutí ANO se 24,79%, na druhém místě skončila koalice STAN společně s KOA, VPM Cheb a TOP 09 se 14,66% a třetí místo obsadili Piráti s 11,56%.

Krátce po oznámení výsledku voleb vznikla dohoda mezi STAN, Piráty a VOK (Volba pro Karlovarský kraj) o dalším společném postupu. Vyjednávací tým tvoří Petr Kulhánek, Vojta Franta a Josef März.

Již 4. října ale proběhla médii informace zprostředkovaná exhejtmankou Mračkovou, že je již prakticky dohodnuta koalice ANO, HNHRM (Místní), ODS a SNK 1. „S hnutím ANO jsme na počátku vedli jednání jako s vítězem voleb a přišlo nám proto krajně zavádějící a neseriózní prezentovat tato jednání jako již jasnou tvorbu nové krajské koalice,“ uvedl v reakci na to lídr hnutí Místní a starosta Chodova Patrik Pizinger s tím, že vnímali i nátlak ze strany koalice STAN, KOA, VPM Cheb a TOP 09 k zapojení do široké krajské koalice bez hnutí ANO a proto v této chvíli jejich hnutí ukončilo jednání o krajské koalici.

„Věříme, že i subjekty, které s ANO jednaly, si vyslechnou naše představy o složení a fungování ‚naší‘ koalice, k níž už se k naší radosti přihlásili Piráti a VOK, a následně se svobodně rozhodnou, kterému modelu dají přednost,“ vyjádřil se k tomu za vyjednávací tým trojbloku Petr Kulhánek a dále také uvedl, že situaci vnímá tak, že sice jednání o možné spolupráci mezi různými subjekty proběhla, ale určitě dosud nedošlo ke stvrzení nějaké dohody o budoucí koalici.

Po středečním odmítnutí nabídky ANO Piráty a potvrzení celistvosti trojbloku ze strany VOK přišla na řadu i jednání s ODS, KDU-ČSL a s kolegy ze SNK1. Ze strany ODS/KDU-ČSL zaznělo, že nejsou dosud nikde vázáni a jsou otevřeni dalšímu jednání o většinové koalici jak s nejsilnější subjektem, tak s trojblokem a s dalšími subjekty, které tomuto jednání budou otevřeny. Zástupci SNK1 pak konstatovali, že jsou také otevřeni dialogu i s dalšími subjekty v krajském zastupitelstvu. Byla shoda na vzájemném informování o probíhajících jednání a možném setkání v průběhu příštího týdne. Ze strany trojbloku byla nabídnuta – stejně jako Místním – možnost prezentace jeho představ o správě a směřování kraje pro všechny starosty z SNK1, kteří by o takový dialog měli zájem.



Autor: Petr Slezák