Krajské volby 2020 – Karlovarská občanská alternativa

Krajské volby 2020

Za týden a kousek jsou tu volby. Jedny z těch méně populárních – volby do krajských zastupitelstev. Bez mučení se přiznám, že ani já nejsem fanoušek krajské úrovně samosprávy. Upřímně, vlastně bych byl raději, kdyby vůbec neexistovala. Kraje jsou podle mě příliš abstraktní, nesourodé, špatně se s nimi ztotožňuje a řadu problémů jejich existence spíše vytváří a prohlubuje, než řeší.

Jenže kraje tu jsou. A tak bylo by fajn, kdyby je alespoň vedli lidé, kteří jsou pro to skutečně kompetentní, mají vizi, morální zásady a sílu posouvat věci dopředu. Kteří dokáží z tohohle komplikujícího článku mezi celostátní a místní úrovní udělat dobře fungující spojku.

Karlovarský kraj (a bohužel nejen ten) v tomhle ohledu za dobu svojí existence doposud neměl příliš štěstí. Většinu doby jej vedli buďto lidé, jejichž předpoklady a kvalifikace pro něco takového byly minimální (ovšem velikost ega a touha po moci odpovídaly opaku), nebo schopnosti měli, ale jejich motivace zahrnovala především vidinu vlastního obohacení či budování PR a pozice pro posun „za lepším“. V případě naší poslední hejtmanky se pak zmíněné negativní vlastnosti bohužel sešly snad úplně všechny.

Abychom k sobě byli upřímní, vést náš historicky poznamenaný, často opomíjený a místy těžce strukturálně postižený (a přesto tak krásný) kraj rozhodně nebyla a nebude žádná sranda. Zaručený recept na to, jak ho pozvednout, nemá zřejmě nikdo. LÍP nebude jen tak pro nic za nic, i když naslibovat lze samozřejmě hory doly. Ale pokud se to má někdy povést, pak musí v čele kraje stát lidé, kteří to s ním myslí skutečně dobře, umí potlačit vlastní ambice i antipatie a nebojí pustit se do opravdu těžké, nevděčné a mnohdy nepopulární práce.

Osobně bych si moc přál, kdyby se pro začátek povedla právě tahle personální změna (a teď přichází volební agitace, kterou čekáte). Pod hlavičkou Letos pod STAN (Starostové a nezávislí + Karlovarská občanská alternativa + VPM Cheb + TOP 09) se podařilo dát dohromady mimořádně nabitou kandidátku lidí, kteří mají potenciál věci skutečně měnit k lepšímu. Oni to totiž ve svých městech a obcích, firmách, spolcích či organizacích už dokázali. Úspěchy získali pílí a zapálením pro věc, nikoliv tím, že po vyretušování vypadají dobře na plakátech vedle šéfa a fotí se s roztomilými zvířátky. Kdo mě znáte, víte, že bych nepodpořil (a už vůbec se nenechal připsat na kandidátku – byť symbolicky) někoho, komu bych nevěřil. A já věřím, že Petr Kulhánek může být stejně kompetentní hejtman, jako byl primátor (prosím nezaměňovat se slovy jako dokonalý či neomylný – takoví lidé, a politici už vůbec, nejsou).

To, co jste si přečetli v předchozím odstavci, je samozřejmě pouze moje přesvědčení, moje preference (dobrá – asi i lehké doporučení 😊). Je naprosto legitimní, že to třeba cítíte jinak. Ale jsem přesvědčený, že cíle – tedy dostat do vedení kraje (respektive všech krajů) konečně skutečně schopné a důvěryhodné lidi – máme všichni stejné. Proto budu mít velkou radost z Vašich hlasů pro kteroukoliv nepopulistickou a neextrémistickou stranu. A to nejen u nás na Karlovarsku, Chebsku a Sokolovsku, ale všude v Republice.

Tak ať máme u voleb šťastnou ruku a hlavně výdrž. I kdyby to tentokrát ještě nevyšlo, ona ta změna k lepšímu přijde. Fakt. ✌️

Autor: Adam Klsák / Zdroj: Facebook autora