Rozpočet pro rok 2020 – kdo si polepší a kdo naopak pohorší? – Karlovarská občanská alternativa

Rozpočet pro rok 2020 – kdo si polepší a kdo naopak pohorší?

Blíží se schvalování návrhu rozpočtu města na rok 2020. Možná není bez zajímavosti udělat si malé srovnání toho, jak se některé jeho položky vyvíjejí, a které se naopak nemění.

Pro zjednodušení jsme pro náš graf vybrali pouze 5 položek, které jsou v posledních dnech často rozebírány v médiích: Dopravní podnik, Karlovarský symfonický orchestr, mzdové náklady, celkové peníze na školy a příspěvek na hokej.



Asi nebude potřeba podrobně studovat graf k tomu, abychom pochopili, že jednu z nejvýznamnějších položek tvoří mzdové náklady; ty mají na příští rok vzrůst ještě o více než 6 milionů.

I přes mandatorní navýšení mzdových tarifů si naopak pohorší Dopravní podnik; takřka třímilionový propad je důvodem k „optimalizaci“ linek (jinak se dá číst i jako rušení nebo snížení frekvence některých spojů).

Také školy, jejichž zřizovatelem je město Karlovy Vary, budou muset podle návrhu počítat s tím, že dostanou zhruba o tři miliony méně a budou se tak muset popasovat se stále rostoucími cenami energií a služeb vlastními silami. A ač KSO sice v průběhu roku avizoval požadavek na úhradu mzdových tarifů (celkem požadoval 39,4 milionu), bylo mu doporučeno snížit počet zaměstnanců a vrátit se k personálnímu stavu z prosince loňského roku, kdy měl se 63 zaměstnanci podstav…

A tak se pro někoho možná překvapivě vítězem této „minisoutěže“ stává klub HC Energie Karlovy Vary, který obhájil svou dotaci z loňského roku a velmi pravděpodobně může navíc počítat – stejně jako loni – i s další 10 miliony z Nadace města Karlovy Vary.

Je možná trochu s podivem, že město seškrtává rozpočet u svých vlastních splečností (včetně škol), ale podprora komerčnímu subjektu, který má i jiné cesty ke svému sponzorování (na rozdíl třeba od zmiňovaných škol), se nemění.

Jaká bude výsledná podoba rozpočtu se dozvíme v úterý 17. prosince, kdy se jeho návrh bude veřejně projednávat na městském zastupitelstvu.

Autor: Petr Slezák