Karlovy Vary rozzářily vánoční trhy v nové podobě. V lidech vyvolávají rozpaky – Karlovarská občanská alternativa

Karlovy Vary rozzářily vánoční trhy v nové podobě. V lidech vyvolávají rozpaky

Jiné místo, nové stánky a vyšší cena pro trhovce – takové jsou letošní vánoční trhy v Karlových Varech. Prodejci cenu kritizují a veřejnost hojně diskutuje o jejich celkové podobě.

Vánoční trhy v Karlových Varech opět změnily místo. Tentokrát je radnice přesunula do lázeňské zóny. Nové jsou i stánky. Trhovci si ale za jejich pronájem připlatí. Někteří cenu kritizují a prodej na trzích odmítli, dalším lidem se nové stánky vůbec nelíbí.

„Stánkaři budou mít obrovský problém se zimou. Stánky jsou nezateplené a netěsní, takže protopí majlant, to se zřejmě bude muset odrazit na ceně a kvalitě nabízeného zboží,“ kritizuje Lenka Šmídová. Jitka Pelcová, která na vánočních trzích byla sedm let, letos nebude mít smlouvu s městem, domluvila se se soukromou společností, která ji nabídla nižší cenu za pronájem.

Vyšší cenu kritizuje i opozice

„Přiznám se, že bych rozhodoval stejně jako v minulých letech. To znamená, že bych držel tu minimální možnou hranici a nezdražoval bych. Nové stánky bych bral jako zlepšení, kterým město jasně deklaruje, že chce vánoční trhy posunout někam výš, ale nedoplnil bych to okamžitě tím zdražením. To mi nepřijde vhodné,“ řekl bývalý primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

V minulých letech byla cena za pronajatý stánek v průměru 17 tisíc. Teď se pohybuje od 30 do 43 tisíc korun za jedno místo. Primátorka Andrea Pfeffer Ferklová zdražení vysvětluje tím, že jsou stánky nové a nové je i místo vánočních trhů: „To zdražení nebylo rapidní. Stánky jsou nové a to znamená, že i ty náklady s tím spojené. Máme lepší osvětlení a i my jako město do vánočních trhů investujeme mnohem více. Předpokládám, že obyvatelé budou mít možnost si vánoční trhy vychutnat v prostředí, které je tomu nejvíce příhodné.“

Další změnou je i délka trvání vánočních trhů. Ty nebudou končit začátkem ledna, ale ihned po vánočních svátcích.

Autoři: Andrea Strohmaierová, Naďa Krásná
Zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary, 2.12.2019
Úvodní foto: mmkv.cz