Z karlovarského letiště začne létat linka do uzbeckého Taškentu – Karlovarská občanská alternativa

Z karlovarského letiště začne létat linka do uzbeckého Taškentu

Letiště Karlovy Vary zahájí provoz nové linky mezi uzbeckou metropolí Taškentem a Karlovými Vary. V letní sezoně půjde celkem o 9 charterových letů společnosti Uzbekistan Airways vždy jednou za 14 dní.

„Je vidět, že lety do našeho regionu a především do světoznámých lázní jsou stále u návštěvníků z Uzbekistánu oblíbené. Letecká společnost, která bude linku provozovat, počítá s obsazeností letadel v počtu do 120 cestujících, tedy celkem asi 1500 přepravených lidí. Naposledy nabízelo karlovarské letiště linku mezi Taškentem a krajským městem v roce 2017. Jsem moc ráda, že letos opět přivítáme uzbecké hosty na našem letišti,“ řekla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Spojení z Taškentu do Karlových Varů je nejdelší leteckou linkou z regionu. Letová vzdálenost činí přibližně 4300 kilometrů a doba letu trvá zhruba 5,5 hodiny. „Tyto charterové lety, které jsou objednány cestovními kancelářemi z Uzbekistánu, jsou pro letiště výhodné nejen z pohledu navýšení objemu odbavených cestujících, ale i z pohledu finančních výnosů. Mimořádné navýšení výnosů očekáváme na úrovni přes 0,7 mil Kč. Limitem pro větší obsazenost letadla a tím i vyšší výnosy pro letiště je bohužel stávající délka dráhy, která u těchto dlouhých letů snižuje maximální povolenou vzletovou váhu typu A320 a tím i kapacitu pro cestující o jednu třetinu,“ vysvětlil Jiří Pos, jednatel Letiště Karlovy Vary.

Společnost Uzbekistan Airways, jež zahájila svou činnost v roce 1992, bude operovat lety mezi Taškentem a Karlovými Vary v období od 9. června do 29. září 2019 typem letadla Airbus 320. V tomto období by mohla přepravit přes 1000 cestujících v obou směrech.

vary.rozhlas.cz, 5. června 2019
Autor: Naďa Krásná