Lázeňská města čeká nejvýznamnější etapa procesu pro zapsání do UNESCO – Karlovarská občanská alternativa

Lázeňská města čeká nejvýznamnější etapa procesu pro zapsání do UNESCO

Evropská lázeňská města, která v rámci takzvané sériové nominace usilují o zápis na Seznam světového dědictví UNESCO, čeká přelomový okamžik.

V úterý 22. ledna 2019 dojde na českém velvyslanectví v Paříži ke slavnostnímu podepsání hotové nominační dokumentace. O významu tohoto ceremoniálu svědčí fakt, že se jej zúčastní zástupci všech 11 měst z nominace a velvyslanci všech sedmi států.

„Po více než osmi letech intenzivní práce je nadnárodní sériová nominace nejvýznamnějších evropských lázeňských měst dovedena k branám UNESCO. Byla potřeba sladit přístup všech měst a vypořádat se s různým pojetím legislativy všech členských zemí,” uvedl k blížící se události bývalý primátor Karlových Varů Petr Kulhánek, který je do procesu zapojen od počátku.

„Na centrálu UNESCO předávaná nominace Slavné lázně Evropy je ukázkovým příkladem mezinárodní spolupráce a intenzivní komunikace vedoucí ke společnému cíli,“ dodal Kulhánek.

Koordinátorem celého nominačního projektu byla od začátku Česká republika

Michal Urban, předseda mezinárodní pracovní skupiny, která připravovala vznik dokumentů, má radost, že vznikla kvalitně zpracovaná dokumentace, a věří, že žádost má značnou šanci na úspěch.

„Nyní bude města čekat nejvýznamnější etapa procesu, což bude vlastní posuzování žádosti ze strany UNESCO a její odborné organizace ICOMOS. Zvládli jsme důležitý krok, ale hodně práce je ještě před námi,“ podotkl.

Podle představitelů českých lázeňských měst jde o zlomový okamžik. „Je potřeba celý projekt UNESCO dobře zkomunikovat nejen s občany, ale také s odbornou a podnikatelskou veřejností. UNESCO může být pro město obrovským potenciálem, a proto je potřeba se dobře připravit,“ řekla Andrea Pfeffer Ferklová, primátorka Karlových Varů.

Podle Martina Kaliny, starosty Mariánských Lázní, tím však práce nekončí. „Máme velkou radost, že se Mariánské Lázně společně s 10 dalšími lázeňskými městy z celé Evropy dočkaly završení takřka 9 let trvající práce na nominaci do UNESCO. Naše práce zdaleka nekončí, ale mám plnou důvěru ve schopnosti všech zainteresovaných a věřím, že bude žádost posouzena kladně.“

Co bude po slavnostním podpisu a odevzdání dokumentace následovat?

Pravděpodobně na podzim se do jednotlivých měst vydají experti ICOMOS, kteří srovnají dodané materiály s reálným stavem. Společně s tím budou žádost posuzovat anonymní experti z celého světa. Na základě hodnotící mise a posudků si pak ICOMOS může vyžádat ještě doplňující informace a od listopadu budou následovat slyšení u ICOMOS.

Shledá-li ICOMOS, že je vše v pořádku, doporučí UNESCO, aby žádost byla schválena. O vlastním zápisu se pak bude na přelomu června a července příštího roku hlasovat na zasedání Výboru světového dědictví UNESCO. V ideálním případě tak Slavné lázně Evropy budou zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO už v červenci 2020.

O nadnárodní sériovou nominaci usiluje 11 evropských lázeňských měst:
  • Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně (Česká republika)
  • Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen (Německo)
  • Spa (Belgie)
  • Montecatini Terme (Itálie)
  • Vichy (Francie)
  • Baden u Vídně (Rakousko)
  • City of Bath (Anglie).

vary.rozhlas.cz – 18.1.2018
Autor: Naďa Krásná
Zdroj: DSO ČESKÉ LÁZNĚ – Salony Evropy