Koalice stopla zakázky za stovky milionů i rozpočet – Karlovarská občanská alternativa

Koalice stopla zakázky za stovky milionů i rozpočet

Sotva nové vedení Karlových Varů složilo slib a primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) a její náměstci Hana Zemanová (Karlovaráci) a Tomáš Trtek (ANO) se ujali svých funkcí, téměř šokovali opoziční zastupitele.

Primátorka pozastavila přibližně dvacet usnesení minulé rady za stovky milionů korun a stejný osud čeká i rozpočet. Ten připravila ještě ještě minulá koalice KOA, ČSSD a KDU-ČSL a podle bývalého primátora Petra Kulhánka jej všichni zastupitelé měli k dispozici včas a nevidí důvod k rozpočtovému provizoriu a jeho schválení až na lednovém zastupitelstvu. „Chtěla jste, aby se Karlovy Vary hnuly z místa, ale tímto město brzdíte,“ vytkl Kulhánek nové primátorce.

Kvůli oběma návrhům nové koalice se tak na zastupitelstvu rozpoutala ostrá debata a při návrhu na pozastavení usnesení minulé rady rady se dokonce museli radit předsedové zastupitelských klubů. Nové vedení města například prozatímně stoplo pasportizaci majetku, přesun krenotochnelogie u Vřídla, výstavbu Café Rolava a několik zakázek pro Lázeňské lesy.

„Jednalo se ustanovení rad města, která následovala v podstatě po volbách, a my bychom si rádi všechny tyto věci znovu prošli a podívali se, zda ta usnesení byla přijatá v souladu se zákonem a v souladu s tím, co město chce. Neříkám, že máme podezření, potřebujeme jen dostatečné informace,“ zdůvodnila tento krok primátorka Andrea Pfeffer Ferklová. A dodala, že rada bude jednat tak, aby všechna usnesení byla prozkoumána co nejrychleji, aby na příštím zastupitelstvu byly opravdu schváleny a už se to dále neposouvalo.

Podle opozice má na pozastavení usnesení Rady města primátor ze zákona právo, pokud je sezná jako nesprávné. „Potíž je v tom, že paní primátorka usnesení, které pozastavila, vůbec neznala, nevěděla ani, kterých věcí se týkají. To je netradiční způsob seznamování se s úřadem. Pozastavená usnesení se týkají buď rozhodnutí vztahujících se k roku 2019, tedy zde je možné je schválit následně. Další se týkají věcí, které už byly naplněny, zde pozastavení pozbývá smysl. A některé se týkají věcí, kde je dán časový harmonogram, a zde pozastavení, odložení a budoucí rozhodování může působit v činnosti Města problém. Škoda, že se s pozastavenými usneseními nikdo neseznámil dříve, nebyl problém se k nim sejít a vše vysvětlit, jak jsem to paní primátorce již dříve nabízel,“ uvedl bývalý primátor Petr Kulhánek z nyní opoziční KOA.

Stejně tak postup města kritizoval Jindřich Čermák (Piráti), který na argumentaci nové koalice, že totéž při svém nástupu v roce 2010 udělal i bývalý primátor Kulhánek důrazně opáčil, že tehdy to bylo opodstatněné. „Byla to vaše koalice ODS a ČSSD, která pod cenou prodala Lázně III a pozastavením této transakce město navíc vydělalo 90 milionů korun,“ připomněl Čermák minulost nově zvolenému náměstkovi Bursíkovi z ODS.

karlovarsky.denik.cz – 15.11.2018
Autor: Ivana Kalinová
Foto: Roman Kořínek