Karlovarští zastupitelé se postavili proti škole civilních pilotů F Air – Karlovarská občanská alternativa

Karlovarští zastupitelé se postavili proti škole civilních pilotů F Air

Po petici obyvatel i nesouhlas Karlových Varů. Takové reakce vyvolal ohlášený příchod letecké školy pro civilní piloty F Air na karlovarské mezinárodní letiště. Nové karlovarské zastupitelstvo na svém jednání záměr odmítlo a chce, aby od něj kraj ustoupil.

Ani čerstvá koalice však nebyla jednotná. Primátorka za ANO Andrea Pfeffer Ferklová se proti plánu nepostavila, udělali to ale někteří členové partnerské ODS a hnutí Karlovaráci.

„S radou města Karlovy Vary budeme samozřejmě o tématu zahájení výcviku pilotů na karlovarském letišti diskutovat. Na společném jednání jsme se domluvili už před časem. Jsme připraveni předložit všechny argumenty, které by měly rozptýlit jak obavy vedení města z hlukové zátěže a problému s životním prostředím, tak obavy občanů,“ reagoval hejtmančin náměstek pro dopravu Martin Hurajčík (ANO), do jehož působnosti letiště spadá.

Doplnil, že zástupci kraje již se starosty a obyvateli dotčených obcí komunikují a pozvou je na prosincová setkání, kde jim chtějí odpovědět na všechny dotazy a upřesnit informace.

Primátorka uvedla, že většinový názor karlovarského zastupitelstva nesdílí. „Je to o tom, že Karlovarský kraj dostatečně nejednal s veřejností. Kdyby jednal, nemusela by vzniknout petice,“ řekla.

Zároveň dodala, že o záměru začne s krajem okamžitě debatovat. „Jsme lázeňské město, ruch by tu neměl být, na druhou stranu všichni tvrdíme, že je potřeba, aby se Karlovy vary rozvíjely. Zrovna letiště je jednou z možností, jak městu pomoci se získáním dalších zákazníků a klientů,“ doplnila.

Podle bývalého primátora Petra Kulhánka (KOA) má letecká škola pomoci ekonomice letiště, což je v pořádku. Jenomže s plánem se seznámili jen krajští zastupitelé a těm městským ho dosud nikdo nepředstavil.

Kulhánek vyjmenoval několik možných problémů projektu, jako například hlukovou zátěž v okolí letiště, starty cvičných letadel nad lázeňským územím či sporný ekonomický přínos vzhledem k negativním dopadům.

„Tento projekt může být rizikem pro Karlovy Vary,“ upozornil Kulhánek. Právě on a Josef März (Karlovaráci) navrhli, aby radní jednali s krajem o ukončení projektu.

Škola vzbuzuje mezi zastupiteli diskusi

„Je to škola. Nevěřím, že bude dodržovat nějaké koridory vzletu a příletu, neboť se jedná o žáky. Zavane vítr, okamžitě budou létat nad obydlenými částmi. Podobně si nejsem jist, že garantují nějaký omezený počet vzletů a příletů,“ uvedl März.

Jeho námitka se nelíbila Josefovi Janů (Česká pirátská strana), který je nejen novým městským zastupitelem, ale také krajským radním pro regionální rozvoj. „Když se někdo učí jezdit v autoškole, to mu také zakážeme jezdit po městě? Beru, že se tato problematika musí probrat. Informovanost nebyla dobrá, ale ve škole působí instruktoři,“ řekl.

Pavel Bouška z Karlovaráků poznamenal, že se kolem projektu šíří fámy. Zmínil také, že postrádá informační kanál jak pro zastupitele, tak pro obyvatele města. Kritický byl rovněž Jaroslav Borka (KSČM). Podotkl, že příchod školy probírali krajští zastupitelé již před dvěma měsíci. „Posun není kromě petice prakticky žádný,“ poukázal.

Petici během jednoho týdne podepsala bezmála tisícovka lidí žijících v okolí letiště. Podle plánů kraje by měla F Air na letišti působit v příštím roce. Do výcviku se má zapojit na šedesát až sedmdesát vysokoškolských studentů. Jak zástupci školy i kraje před časem uvedli, F Air používá nejmodernější letecké stroje, které se vyznačují minimální hlukovou zátěží.

vary.idnes.cz – 14.11.2018
Autor: Jana Plechatá