Opravená Goethovka zůstane do jara uzavřena – Karlovarská občanská alternativa

Opravená Goethovka zůstane do jara uzavřena

Třiatřicet milionů korun stála oprava jedné z nejkrásnějších rozhleden v okolí Karlových Varů, Goethovy vyhlídky.

Podle končícího náměstka primátora města Karlovy Vary Michala Riška se před osmi lety jednalo o jednu z nejvíce zchátralých staveb v majetku města. „Vyhlídka měla velmi špatný statický posudek, do věže se vůbec nesmělo a zakázán byl nejen každodenní provoz, ale i krátkodobý pronájem,“ uvedl Riško.

Snaha o opravu Goethovy vyhlídky byla sice jednou z priorit právě končícího vedení města, ale nebylo jednoduché na stavební práce sehnat peníze. Nakonec pomohla dotace, která dosáhla částky třiadvacet milionů korun. „Tyto peníze byly použity na opravu samotné vyhlídky. Zbytek do zmiňovaných třiceti tří milionů hradilo město z vlastního rozpočtu a vedle části stavebních prací se z nich hradily úpravy příjezdových komunikací, prostranství před vyhlídkou a podobně,“ uvedl odcházející primátor města Petr Kulhánek.

Opravená vyhlídka byla předána městu, které ji ale svěřilo do péče Lázeňským lesům. Ty provozují už areál na Linhartu a vedení radnice je s jejich prací spokojeno. „Zjistili jsme, že tyto objekty uprostřed lesů prostě umějí lesáci provozovat nejlépe. Z Linhartu se stala vyhledávaná lokalita a my věříme, že tomu tak bude i tady,“ dodal Kulhánek.

Veřejnosti se nově zrekonstruovaná vyhlídka otevře až na jaře. „Stavba byla sice předána, ale jsou zde ještě drobné opravy, které musíme dořešit. Na jaře ale návštěvníkům prostor otevřeme a vedle pohledu na město nabídneme i lákadlo pro děti, Stezku strašidel,“ sdělil Pavel Reiser, zástupce ředitele společnosti Lázeňské lesy Karlovy Vary, a dodal, že se uvažuje i o dalších projektech, které mají vyhlídku zatraktivnit. „Jednou z možností je vybudování bobové dráhy, která by začínala právě zde,“ pokračoval Reiser a dodal, že vzhledem k poskytnutým dotacím nejde objekt využívat komerčně. Proto zatím nebude otevřena plánovaná kavárna. „Zařízení pro její provoz máme, ale zatím ho využijeme pouze při soukromých akcích nebo pronájmech,“ doplnil zástupce ředitele.

karlovarsky.denik.cz – 6.11.2018
Autor: Roman Kořinek
Foto: ČTK