Evropská lázeňská města chtějí na seznam UNESCO – Karlovarská občanská alternativa

Evropská lázeňská města chtějí na seznam UNESCO

Jedenáct evropských lázeňských měst v čele s Karlovými Vary zaslalo do Paříže kompletní nominační dokumentaci pro zápis na seznam světového dědictví UNESCO. Obsahuje nejenom textovou a obrazovou část, ale i mapové podklady. Jedná se o celkem sedm set stran dokumentu. Pokud vše půjde hladce, mohou být lázeňská města zapsána na seznam UNESCO v červnu 2020.

„Nyní proběhne test kompletnosti, jehož výsledek bychom měli znát do konce října. Budou-li jakékoli připomínky, budeme mít čas do konce roku je zapracovat,“ uvedl karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA), podle kterého se samotné hodnocení ze strany UNESCO zahájí v lednu. V první polovině příštího roku má být zpracován podklad pro místní šetření, které proběhne na začátku podzimu. Na základě těchto kroků se uskuteční v listopadu příštího roku první slyšení v Paříži, přičemž bude zpracována předběžná zpráva o hodnocení nominace. „Podle obsahu této zprávy a v ní zanesených stanovisek a připomínek se uskuteční druhé slyšení na jaře 2020,“ konstatoval primátor, podle něhož z toho vzejde doporučení pro jednání Výboru světového dědictví v květnu 2020. „Jeho jednání se uskuteční v červnu 2020 a to rozhodne o konečném zápisu,“ dodal Kulhánek.

Ten očekává, že nominace dopadne dobře. „Odmítnutí nominace dnes nikdo nepředpokládá i na základě předešlých konzultací a názorů na kvalitu nominační dokumentace,“ uvedl primátor, který očekává od zápisu výrazné posílení značky Karlových Varů, vyšší atraktivitu, a tedy zájem o návštěvu, dlouhodobou i krátkodobou.

„To bude generovat vyšší poptávku po službách s lázeňstvím a cestovním ruchem spojených. Město bude mít také výrazně lepší možnosti využití dotačních prostředků na ochranu kulturně-historického dědictví. Vzhledem k celému lázeňskému trojúhelníku to bude velký impulz pro celý kraj pro růst atraktivity i růst ekonomický,“ uzavřel Kulhánek.

Právo – Severozápadní Čechy – 2.10.2018