Císařské lázně nakročily k vysněné rekonstrukci, sál pro symfoniky bude – Karlovarská občanská alternativa

Císařské lázně nakročily k vysněné rekonstrukci, sál pro symfoniky bude

O krok blíže k dlouho připravované rekonstrukci jsou Císařské lázně v Karlových Varech. Podle dohody je kraj opraví tak, jak jsou. Karlovy Vary pak do jejich atria vestaví vyhovující sál pro tamní symfonický orchestr, pokud s tím budou souhlasit památkáři.

„Jsou velmi rádi, že se bude národní kulturní památka opravovat a nedojde k žádnému nevhodnému zásahu,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Zástupci kraje nyní pracují na využití budovy, a to prostřednictvím takzvaného poptávkového řízení. Císařské lázně rozdělili na část A, kde je Zanderův sál, který by chtělo využívat město i kraj k reprezentaci a slavnostním účelům.

„Byli bychom rádi, kdybychom našli nějakého provozovatele nebo nájemce části B. Objekt byl využívaný k lázeňským účelům, k léčbě a takového provozovatele bychom rádi v budoucnosti našli,“ řekla hejtmanka.

Zmínila přitom, že kraj zřizuje několik muzeí nebo galerií a Císařské lázně jsou nejnavštěvovanější, přestože nejsou opravené. Měsíčně je navštíví tři tisíce turistů.

Návrhy, jak by mohl vypadat koncertní sál v Císařských lázních, mají Karlovy Vary tři, čtvrtý je obecný námět architekty Evy Jiřičné.

„K tomu, abychom se mohli vůbec posunout, jsme potřebovali schválit memorandum a dostat zmocnění, abychom to mohli dále rozpracovávat,“ uvedl primátor Petr Kulhánek.

Vedení města podle něj předpokládá, že stejně ještě vyhlásí architektonickou soutěž. „Možná bude vyzvaná, nikoli otevřená, abychom zkrátili čas, ale návrhů se určitě může sejít ještě více,“ řekl.

Jen za sál Karlovy Vary vydají 150 milionů korun, s čímž souhlasili jejich zastupitelé již dříve. Pokud vše dobře půjde, chtěl by se kraj do opravy pustit začátkem příštího roku.

Koncertní sál má příznivce i odpůrce

Vestavba vyhovujícího sálu pro Karlovarský symfonický orchestr má ve městě své příznivce i odpůrce. Plán vítají například členové spolku Koncertní sál pro Vary. Ti již řadu měsíců upozorňují, že tak významným lázním, jako jsou právě Vary, chybí odpovídající koncertní prostor pro symfoniky.

Naopak sdružení ArchaVary, ve kterém působí zejména stavaři, architekti a urbanisté, je zásadně proti tomuto řešení vedoucímu ke zničení památky prvořadého významu. Plán podle nich není schopen plně využít potenciál budovy a okolí. Upozorňují, že památka by z velké části byla lidem přístupná pouze na několik hodin týdně v době konání koncertů, což vidí jako zmařenou příležitost.

Domnívají se, že plnohodnotný koncertní sál vylučuje řadu aktivit, které by bylo možné v objektu provozovat stále. ArchaVary má i návrh řešení zázemí pro symfoniky. O všem chce jednat s novým vedením města, které vzejde z podzimních voleb.

Provozní náklady opravených Císařských lázní by měl nést kraj s městem padesát na padesát. Primátor i hejtmanka chtějí tuto dohodu potvrdit stejně, jako je tomu v případě memoranda.

„Nechci se plést do vztahu Karlových Varů a kraje, jsem rád, že spolupráce funguje a výsledkem je memorandum, s nímž souhlasím. Věřím, že bude zastupitelstvo stejně vstřícné i v případě, kdy budeme chtít opravovat kulturní památku v Chebu,“ řekl zastupitel Petr Navrátil.

vary.idnes.cz – 18.9.2018
Autor: Jana Plechatá