Vary mají nižší dluhy, přebytek a velké plány – Karlovarská občanská alternativa

Vary mají nižší dluhy, přebytek a velké plány

Město Karlovy Vary v posledních čtyřech letech od posledních voleb hospodařilo stabilně a až na výjimku s přebytkem. I zadluženost se postupně snižuje.

Přesto si lázeňské město s sebou táhne závazky vzniklé v minulosti a má před sebou i několik významných investic, které zatíží městský rozpočet. Rozpočet Karlových Varů se v posledních letech pohybuje na příjmové straně mezi 1,06 až 1,25 miliardy korun. Výdaje mělo město mezi 1,02 až 1,22 miliardami korun. „V současné chvíli je město finančně stabilizované. Samozřejmě nám celou dobu dělají vrásky závazky z minulosti, úvěr na KV Arenu a výdaje na její provoz a údržbu, městská infrastruktura, jako komunikace nebo opěrné zdi, která nasbírala v minulosti velký vnitřní dluh a její postupná obnova trvá déle, než bychom si všichni představovali,“ hodnotí hospodaření města primátor Petr Kulhánek z KOA.

Zadlužení města přesahovalo ještě před čtyřmi lety 440 milionů korun. Každoročně ale klesá a letos by se mělo dostat asi na 200 milionů korun. „Současné zadlužení města se podle metodiky ministerstva financí pohybuje kolem 20 procent, přičemž povolený limit je 60 procent. Dosud nebylo ani nutné čerpat úvěr sjednaný na předfinancování projektů z evropských fondů,“ uvedl Kulhánek.

Opozice často kritizuje vedení města, že se zbavuje městského majetku a chybí pak peníze na řešení mimořádných událostí. Jenže podle primátora se město zbavovalo majetku hlavně před rokem 2010. Po tomto roce došlo již jen k nápravě některých majetkových křivd, jako u Lázní III, nebo k prodeji vysouzeného historického majetku města, pro který nebylo využití, jako tomu bylo u budovy policie na I. P. Pavlova.

Příjmy města v posledních letech rostou, ať díky rozpočtovému určení daní nebo vyššímu výběru daní v době rostoucí ekonomiky.

Na Karlovy Vary čekají velké investice, například dopravní terminál nebo spolufinancování rekonstrukce Císařských lázní.

Teprve na počátku je také čerpání evropských dotací z Integrovaného plánu rozvoje území Karlovy Vary, kde je připraveno až 1,3 miliardy korun.

MF Dnes – Karlovarský – 23,8.2018
Autor: ČTK