Jednatel KV Areny končí. Rada města jej odvolala – Karlovarská občanská alternativa

Jednatel KV Areny končí. Rada města jej odvolala

Do 15. června má jednatel KV Areny a karlovarský radní Vladimír Kvasnička ultimátum, aby předal veškerou dokumentaci a materiály.

V tento den ve funkci po čtyřech letech oficiálně končí, protože rada města jej v úterý na návrh primátora Kulhánka (KOA) odvolala. Z jedenácti radních jich pro jeho odchod hlasovalo osm. Proti byli pouze členové klubu volných, jehož je Kvasnička v zastupitelstvu členem. Rada, která supluje valnou hromadu KV Areny, městské společnosti s ručením omezeným s rozpočtem 22,5 milionu korun, zároveň vedením haly prozatímně pověřila Jaroslava Cíchu, vedoucího odboru majetku města. A to do jmenování nového jednatele, který vzejde až z výběrového řízení. Podle náměstka Michala Riška (ČSSD) byl Kvasnička odvolán kvůli dlouhodobé nespokojenosti s jeho činností, nedostatečné úrovní komunikace s městem a v neposlední řadě jeho pád zapříčinila i smlouva na titulárního partnera KV Areny, uzavřená bez vědomí a souhlasu města. A to za značně nevýhodných podmínek, nepřiměřeně nízké ceny a bez výběrového řízení.

Také podle náměstka Jiřího Klsáka (KOA) byla s Kvasničkovým působením v KV Areně dlouhá nespokojenost, na informace byl jednatel skoupý a průběžné ekonomické výsledky poskytoval městu neúplné a neaktuální. Pode náměstků Riška i Klsáka bylo jednání Vladimíra Kvasničky nepředvídatelné.

„Proto radní za ČSSD hlasovali pro jeho odvolání. Nový pověřený jednatel Cícha nastupuje do KV Areny s tím, že do jmenování nového jednatele, který by měl být jmenován do 25. června, nebude dělat ve společnosti žádné zásadní změny,“ vysvětlil náměstek Michal Riško.

Volní proti

Proti odvolání jednatele Kvasničky se ale postavili radní z klubu volných. „Nesouhlasili jsme. Ze strany našeho koaličního partnera, tedy Karlovarské občanské alternativy, byla dlouhodobá snaha jej odstavit. Přitom plnil všechna zadání od vedení města, včetně personálního auditu za 900 tisíc nebo snížení nájmu pro sportovní kluby v míčové hale. Přece nejde jen o KV Arenu, přibyla další práce, protože společnost se starala ještě o bazén a právě o míčovou halu. Náklady tedy stouply, a proto se KV Arena před rokem dostala do ztráty,“ zdůvodnil nesouhlas radních z klubu volných s Kvasničkovým odvoláním náměstek Čestmír Bruštík (vol.). Loňský hospodářský výsledek KV Areny ještě není znám, ale už na zastupitelstvu Kvasnička avizoval, že by mohl být i vyrovnaný.

Proti zbavení funkce jednatele hlasoval i sám Vladimír Kvasnička. „Nechci dělat ublíženého, je to rozhodnutí rady, nicméně já s tím nesouhlasím. Mám jiný názor, a myslím si, že jsem člověk z praxe, dělal jsem vždycky u soukromníků a tohle je z mého pohledu vyloženě politické rozhodnutí. Řekl jsem, že jako jednatel obchodní společnosti nemůžu podléhat politickým rozhodnutím, a to je asi ten hlavní důvod,“ zdůraznil. A dodal, že zásadně odmítá spojení KV Areny s HC Energií. „To jsou dva naprosto rozdílné subjekty, já zodpovídám za KV Arenu, nikoliv za financování HC Energie, z toho titulu jsem jednal,“ doplnil.

Ohrožená koalice?

V Karlových Varech nyní vládne koalice KOA, ČSSD, KDU-ČSL a radních z klubu volných, bývalých zastupitelů za hnutí ANO. Na dotaz, zda Kvasničkovo odvolání neohrozí další spolupráci těchto politických subjektů, se nevyjádřil ani náměstek Bruštík, ani sám Kvasnička.

„Co se bude dít dál, to nevím, zatím bych nic nepředvídal,“ uvedl náměstek Bruštík. Ale také naznačil, že by bylo možné současnou městskou koalici nechat dožít do podzimních komunálních voleb.

karlovarsky.denik.cz – 8.6.2018
Autor: Ivana Kalinová