Majitel žádá zpět pozemek, na kterém Karlovy Vary vybudovaly park. A chce ho bez parku – Karlovarská občanská alternativa

Majitel žádá zpět pozemek, na kterém Karlovy Vary vybudovaly park. A chce ho bez parku

Dáme řeč
Dáme řeč
Majitel žádá zpět pozemek, na kterém Karlovy Vary vybudovaly park. A chce ho bez parku
/
Park u Vřídelní kolonády v Karlových Varech je v ohrožení. Město ho totiž vybudovalo na pronajatém pozemku, který byl dřív zanedbaný. Majitel pozemku se nyní obrátil na město s tím, že ho chce zpátky v původním stavu.

Park v samém centru lázeňské části Karlových Varů byl až do roku 2014 neupravovaný. Dlouhých šestadvacet let ho ohraničoval dřevěný plot. Vevnitř bujela vegetace a hromadily se odpadky. Před čtyřmi lety si ho magistrát pronajal. Dohodl se přitom s majitelem pozemku, že pronájem bude bezplatný.

Pracovníci městských parků upravili terén, vyřezali desítky stromů a keřů a zabezpečili přilehlou skálu. Do lokality umístili také několik laviček a otevřeli prostor pro veřejnost. Nákladů ve výši asi půl milionu korun nelitovali, protože se prostor nachází v bezprostředním sousedství slavného lázeňského pramene Vřídla.

Majitel chce pozemek zpět. V původním stavu

Teď se radní bojí, že všechno přijde vniveč. „Město Karlovy Vary obdrželo dopis, kterým nás vlastník veřejně přístupného pozemku u Vřídla vyzývá, abychom ho vrátili zpět a uvedli ho do původního stavu,“ říká primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

To by znamenalo odstranit vše, co radnice za půl milionu korun pořídila. „V podmínkách je, že bychom měli postavit dřevěnou ohradu, demontovat lavičky, zábradlí a vykopat keře a květiny. Je to škoda. Tento prostor je poměrně využívaný v rámci festivalu i lázeňskými hosty,“ říká ředitel Správy lázeňských parků Miroslav Kučera.

Není jasné, jaké má vlastník s pozemkem další plány, ani proč ho chce vrátit do původního stavu. Majitel firmy pro ČT mimo záznam uvedl, že o tom s vedením města ještě jedná. Přání magistrátu je jasné. „Rádi bychom, aby to území zůstalo veřejně přístupné,“ říká primátor Kulhánek. Rozhodnout by se mělo do letošního září.

ceskatelevize.cz – Události – 7.5.2018
Autor: Marek Štětina