Město je na sezonu zcela připraveno, jen divadlu zůstane pracovní plášť – Karlovarská občanská alternativa

Město je na sezonu zcela připraveno, jen divadlu zůstane pracovní plášť

Začátek opravy divadla se protáhl, tendr na zhotovitele totiž vyšel až napotřetí.

Lázeňská sezona klepe na dveře, a nejen její slavnostní zahájení. Je na ni město připraveno? To si šli včera zkontrolovat zástupci magistrátu. Na co přišli? Vše je v relativním pořádku. Jedinou výjimkou je městské divadlo, které zůstane oděno v modrém pracovním plášti. Nové podhledy, střecha i fasáda budou opravovány za plného provozu divadla. „To se dotkne i filmového festivalu. Organizátoři s tímto vzhledem divadla ale počítají. Je možné, že se přes část budovy pověsí například baner odkazující na kulturní dění po městě, čímž se vzhled budovy malinko zpříjemní,“ řekl primátor Petr Kulhánek.

Přilehlé Divadelní náměstí je už bez dělníků, všechny opravy jsou u konce. Položení nového koberce i dlažby dělníci zvládli rychle a bez větších potíží.

Přes řeku v ulici Stará Louka naráželi ještě včera výletníci na pruh vyndaných kostek ohraničených páskami. Ty potřebují zasypat štěrkem, a nově zasadit do země. Vše by mělo být dnešním večerem hotové.

Správa lázeňských parků se postarala o rozkvetlé město a vše jim vyšlo podle plánu. „Od konce zimy jsme vysadili přes 10 tisíc cibulovin. Krásně kvetou a právě to k jarním Karlovým Varům patří,“ uvedl Miroslav Kučera, ředitel Správy lázeňských parků.

Co se týká návštěvnosti během hlavní sezony, je na tom město velmi dobře. „Každým rokem hostů přibývá a nebude tomu jinak ani tento rok. Mezi turisty pak dlouhodobě převládají němečtí a ruští návštěvníci. Pomalu se vracejí i cestovatelé z Ukrajiny, ale těch tolik není. Specialitou asijských zemí jsou jedno až dvoudenní pobyty,“ dodal Kulhánek.

Oblíbená atrakce Vřídlo bude fungovat ve stejném režimu jako doteď. „Momentálně se zpracovává projekt na rekonstrukci Vřídelní kolonády. Oprava ale bude na několik let. Je opravdu důležité, aby byla kolonáda důstojným stánkem,“ řekl Petr Kropp, ředitel Kanceláře architektury města Karlovy Vary. Pramen umístěný provizorně venku, momentálně tryská maximálně do tří metrů. Výška se reguluje podle povětrnostních podmínek. Pokud by pramen tryskal při velkém větru moc vysoko, mohl by poničit okolní fasády budov.

Zahájení 661. lázeňské sezony v Karlových Varech vypukne, jak je zvykem, už zítra. Čeká na vás historický průvod Karla IV svěcení místních léčebných pramenů, galavečer v Grandhotelu Pupp a mnoho dalších aktivit.

Chebský deník (Regionální zprávy) – 3.5.2018
Autor: Marie Peterová