Magistrát hledá dotační peníze na novou hvězdárnu – Karlovarská občanská alternativa

Magistrát hledá dotační peníze na novou hvězdárnu

Nová hvězdárna se má už v příštím roce stavět v Karlových Varech. Ta současná je ve špatném stavu a město ji bude muset zbourat. Nyní si nechává zpracovat projektovou dokumentaci. Hvězdárna by měla stát kolem 40 milionů korun.

„Schválili jsme výjimku ze zásad a uzavření smlouvy se společností BPO na zpracování projektové dokumentace za nabídkovou cenu milion 27 tisíc korun,“ uvedl primátorův náměstek pro majetek Michal Riško. Za tuto částku podle něj radnice očekává jak studii, tak dokumentaci k územnímu řízení, rozhodnutí o umístění stavby, bouracích pracech a další potřebné dokumenty k tomu, aby mohla nová hvězdárna vzniknout.

Podle primátora Petra Kulhánka zvítězila společnost BPO s dodávkou studie již dříve. Jenže rozsah hvězdárny byl takový, že ho město odmítlo. „Provedení za zhruba 100 milionů korun bylo neakceptovatelné,“ uvedl. Nyní podle něj město narovnává se společností smluvní vztahy, chce ale hvězdárnu v subtilnější podobě.

„Museli jsme uzavřít novou smlouvu, původní zakázku ale BPO normálně vysoutěžila,“ vysvětlil primátor. Vedení Karlových Varů původně chtělo hvězdárnu pouze zrekonstruovat. Po kontrole založení stavby ale zjistilo, že by základy novou stavbu neunesly.

„Statický posudek nám nedává jinou možnost než tu, že budeme muset současnou stavbu odstranit,“ řekl Michal Riško.

Podle primátora se město snaží na hvězdárnu už pět let sehnat dotace, snažil se o to i její ředitel. Jenomže projekt dosud nikdy nesplňoval potřebné parametry. „Před tím, než stavba začne, se na dotace samozřejmě znovu zaměříme,“ zmínil Petr Kulhánek. Radnice se chce podívat například na vládní Restart, který je zaměřený na strukturálně postižené regiony.

5 plus 2 – Karlovarsko a Sokolovsko (Regionální zprávy) – 27.4.2018