Císařské lázně mají naději na opravu. Po dlouhých 17 letech – Karlovarská občanská alternativa

Císařské lázně mají naději na opravu. Po dlouhých 17 letech

Hroty mezi Karlovarským krajem a Karlovými Vary kvůli revitalizaci Císařských lázní se konečně obrousily.

Po dohodě mezi městem a krajem by oprava této kulturní památky mohla začít možná už koncem roku. Potvrdili to hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) a primátor Petr Kulhánek (KOA) s tím, že z projektu bude zatím vyjmut multifunkční sál. Ten by jádrem celého sporu, protože s dispozičním řešením, které navrhovaly Karlovy Vary, nesouhlasili památkáři, a tudíž i kraj. Minulostí jsou i apartmány a muzeum vína.

Oprava Císařských lázní by tak podle hejtmanky Vildumetzová začala v první části, tedy v té, kde je umístěn Zanderův sál. „Z projektu by bylo vyjmuto atrium, do něhož chtějí Karlovy Vary umístit multifunkční sál pro 463 návštěvníků. Na ten by město vypracovalo projektovou dokumentaci, kterou by posoudili památkáři a vydali kladné stanovisko. Finanční prostředky by hradilo také město,“ vysvětlila hejtmanka Vildumetzová, podle níž jsou Císařské lázně architektonickým skvostem, ovšem Karlovarský symfonický orchestr zase uměleckým klenotem.

Také primátor Petr Kulhánek ocenil, že kraj a Karlovy Vary našly společnou řeč a že neprodleně začnou opravy reprezentativních prostor. „Od kraje získají Karlovy Vary pověření projednat návrh zakomponování koncertního sálu do atria a následně projekt předložit. Zatím je na stole pouze skica a s památkáři může jednat pouze Karlovarský kraj jako majitel objektu,“ uvedl primátor Kulhánek. Plnou moc Karlovým Varům k jednání s památkáři potvrdila i hejtmanka Vildumetzová. Všechny náklady s dodatečnou projektovou dokumentací pro koncertní sál pro KSO by šly podle primátora za městem a jsou odhadnuty do 150 milionů.

Finální projekt by měl být dokončen do jednoho roku. Rekonstrukce lázní je celkem odhadnuta na 550 milionů, z nichž 250 milionů poskytne Ministerstvo kultury. „To pro nás znamená, že bude celá rekonstrukce pod důslednou kontrolou a nemůžeme si dovolit chybu,“ zdůraznila hejtmanka. Narážela na problém už vyhlášeného prvního kola výběrového řízení na zhotovitele Spolkem pro obnovu Císařských lázní, z něhož kraj v roce 2016 vystoupil. „Podle právního posouzení byla zakázka vyhlášena v rozporu se zákonem,“ upozornila hejtmanka. Kraj proto tuto soutěž zruší a vyhlásí novou. Hejtmanka chce ale předejít komplikacím s odvoláním a se všemi účastníky prvního výběrové řízení se sejít a vše jim vysvětlit s tím, že do soutěže mohou znovu přihlásit.

karlovarsky.denik.cz – 24.4.2018
Autor: Ivana Kalinová