Nejlepší jsou Karlovy Vary, nejhorší České Budějovice – Karlovarská občanská alternativa

Nejlepší jsou Karlovy Vary, nejhorší České Budějovice

Nejbezpečněji se loni z krajských měst jezdilo v Karlových Varech, poslední místo obsadily České Budějovice. Z okresních měst na tom byl nejhůř Náchod. Vyplývá to z žebříčku ČP Indexu bezpečnosti zpracovaného Českou pojišťovnou, která monitoruje 13 krajských a 59 okresních měst od roku 2004. Na základě údajů z policejních statistik o počtech nehod s vážným nebo smrtelným zraněním dvakrát ročně sestavuje jejich žebříček bezpečnosti.

V pětici okresních měst se loni nestala žádná smrtelná nehoda ani nehoda s těžkým zraněním. Byly to Cheb, Sokolov, Tachov, Semily a Blansko.

Na silnicích českých krajských a okresních měst zemřelo loni 76 osob a 630 jich bylo těžce zraněno. V roce 2016 to bylo 80 a 750 osob. Výsledky ČP Indexu tak potvrzují, že se v krajských a okresních městech bezpečnost na silnicích mírně zlepšuje, a to nejen ve srovnání s rokem 2016, ale i ve srovnání s rokem 2015, kdy zemřelo na silnicích měst 82 osob.

Z krajských měst má nejhorší bilanci dlouhodobě Praha. Na jejích silnicích loni zahynulo 17 osob a u 156 nehod došlo k těžkým zraněním. Druhou nejhorší bilanci v počtu usmrcených při dopravních nehodách má Plzeň.

Karlovy Vary se pyšní nejbezpečnějšími silnicemi v ČR dlouhodobě. Město mělo nejbezpečnější silnice nejen loni, ale i průměrné výsledky za období 2015 až 2017 znamenaly pro Karlovy Vary první příčku. Největší zlepšení proti předchozímu roku zaznamenal Liberec, který z 12. příčky v roce 2016 vystoupal až na loňskou šestou. Naopak nejvíce si pohoršil Olomouc, ze třetího místa v roce 2016 na loňské sedmé.

tyden.cz – 13.4.2018
Autor: ČTK
redakčně zkráceno