Zápis do UNESCO ohrožen kvůli bazénu – Karlovarská občanská alternativa

Zápis do UNESCO ohrožen kvůli bazénu

Řadu let je uzavřený a chátrá. O kdysi výstavní bazén hotelu Thermal v Karlových Varech se nejen nikdo nestará, ale ani nezajímá. Teď by dokonce tato ruina bazénu mohla ohrozit zápis lázeňského města na seznam UNESCO.

Na tristní stav bazénu upozornil karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA), který se obrátil na ministerstvo financí a na předsedu představenstva Thermalu Ivana Chadimu.

Má sloužit i veřejnosti „Upozornil jsem, že řešením není to, že bude tato oblast dalších několik let bez povšimnutí. Je to negativně vnímáno veřejností, což jako první odnášíme my, přestože to není náš majetek,“ řekl primátor. Hlavně má ale obavy, zda by nemohla rozpadlá stavba negativně ovlivnit připravovanou žádost o zápis Karlových Varů na seznam UNESCO.

Kvůli ní přijedou do západočeských lázní komisaři této organizace vyhodnotit osobně situaci. Podle Kulhánka může zanedbaný a nevyužívaný bazén v památkové rezervaci ohrozit sériovou nominaci evropských lázeňských měst na seznam světového dědictví. Státní společnost Thermal – F, spravující v Karlových Varech stejnojmenný hotel, ale už prý obnovu provozu bazénového komplexu připravuje. Předseda představenstva Thermalu Chadima se v dopise, který Kulhánek zveřejnil, nejdříve primátorovi omluvil za chybějící informace k připravované rekonstrukci. Ty se chystá hotel oficiálně zveřejnit na konci března. „Vedení společnosti Thermal – F rozhodlo, že v areálu venkovního hotelového bazénu a budovy náležející k bazénu vznikne kompletní rekonstrukcí moderní lázeňsko-regenerační centrum s prvky wellness,“ uvedl v odpovědi. Lázeňské centrum má sloužit hostům hotelu i veřejnosti.

Thermal podle Chadimy již provedl několik kroků. Se správci přírodních léčivých zdrojů například dohodl kapacitní možnosti dodávky vřídelní vody potřebné pro lázeňské centrum. „Děláme komplexní studii, v níž řešíme jak využití bazénu a jeho okolí, tak budovy vedle bazénu,“ pokračoval. Studie má být hotová v druhé polovině března. Vybírá se dodavatel technologií, například na topení nebo chlazení. Thermal zažádal o dotace na ministerstvu životního prostředí na komplexní rekonstrukci fasády a zateplení budovy stojící vedle bazénu. O příspěvku by mělo být rozhodnuto nejpozději do konce dubna. Jak dodal Chadima, jedná se i s potenciálními provozovateli nového lázeňského centra. Představitelé Thermalu předpokládají, že na financování lázeňského centra by se finančně podílel hotel ze svých zdrojů, ale také stát a nový nájemce, jenž jej pak bude provozovat. Ten by měl investovat především do vybavení lázeňského centra. „Vzhledem k šíři našeho záměru počítáme i s podporou města Karlovy Vary,“ píše předseda představenstva. „Stavební práce bychom rádi zahájili již koncem tohoto roku,“ uzavřel Chadima.

Právo – 17.3.2018
Autor: Rudolf Voleman
Foto: PRÁVO – Rudolf Voleman