Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary? V novém kabátě, pod dohledem hvězd – Karlovarská občanská alternativa

Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary? V novém kabátě, pod dohledem hvězd

Karlovy Vary – Šestý ročník populárního závodu chce dát v letošním roce více prostoru evropským a českým atletům. Závod, který startuje 19. května z nábřeží Osvobození, rozsvítí i hvězdná štafeta vedená ostříleným běžcem Daliborem Gondíkem.

Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary 2018. Běžecký uragán opět vezme pod taktovkou RunCzechu útokem lázeňské město, pošesté. A bude se na co těšit. Letošní ročník, který bude na programu v sobotu 19. května totiž přinese hned několik novinek. První z nich se bude týkat elitních běžců, kdy chtějí dát organizátoři šanci v lázeňském městě zazářit také evropským a především českým atletům. „Vnímáme, že pokud má být evropská a česká atletika na světové úrovni konkurenceschopná, je nutné, abychom dali těmto atletům na našich závodech větší prostor. Doufáme, že tento krok bude pro naše i evropské běžce novou motivací, a že si třeba už v Karlových Varech zaběhnou nové osobní rekordy,“ uvádí Tomáš Mirovský, koordinátor závodů RunCzech. Z nejlepších českých běžců by se tak v Karlových Varech měli představit například Ondřej Fejfar nebo Daniela Havránková. Druhou novinkou budou hvězdné štafety v rámci projektu „Doběhni hvězdu“. „Už několikrát jsem karlovarský půlmaraton absolvoval jako vodič, ale letos to bude opravdu originální. Stanu se terčem kolegů – herců, zpěváků, filmařů a dalších umělců, se kterými se pokusím změřit síly. Psychicky i fyzicky to budeme brát jako přípravu na tradiční karlovarský filmový festival a budu se moc těšit na podporu diváků, která je ve Varech vždy fantastická. A běžet po kolonádě? To je vždy zážitek běžecké sezony,“ vypočítával kapitán hvězdné štafety Dalibor Gondík.

Svoji běžeckou štafetu složí v Karlových Varech také štáb nového filmu Úsměvy smutných mužů, chybět by v ní neměli režisér Dan Svátek, autor knižní předlohy Josef Formánek nebo herec David Švehlík. Na závod už se těší také Petr Kulhánek, primátor Karlových Varů. Na trati ho poznáte jednoduše – všichni vodiči jsou označeni velkou vlajkou a karlovarský primátor na ní bude mít napsáno 1:50.

„Nevynechal jsem ještě žádný ročník. Letos si podruhé vyzkouším roli oficiálního vodiče, nebudu tedy závodit, ale spíše se snažit motivovat a navigovat ostatní běžce na čas, který si vytkli jako cíl. Má to jednu velikou výhodu – místo abych běžel na doraz, můžu si vychutnat závod ve větším klidu, víc si všímat ostatních a třeba jim i pomoci povzbuzením, když na ně zrovna dopadne krize. V cíli nám všem pak přeji tu jedinečnou vlnu pozitivních emocí, jakou člověk jinde nenajde,“ podotkl Petr Kulhánek.

Další novinkou bude zbrusu nová trasa, která zavede běžce častěji do centra, kde by se tak měli dočkat ještě větší podpory diváků. „Stavební práce, zejména na Doubském mostě, nás donutily trasu oproti loňsku pozměnit. Otočka bude už u KV Arény a nepoběží se kolem OC Varyády a dostihového závodiště. Měla by však být divácky atraktivnější,“ vysvětluje technický manažer závodu Tomáš Coufal. Kapacita Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary je pro tento rok 4 000 běžců a více než dvě třetiny startovních čísel už zná své majitele.

Letos poprvé běžci budou moci poprvé využít také nové mobilní aplikace, která usnadní vyzvedání startovního balíčku, nebo možnosti přeregistrace. Trasa dm rodinného běhu zůstává beze změn. Novým tahounem doprovodného programu bude letos Sporťáček – festival sportu, který mládeži nabídne možnost vyzkoušet si různé sportovní aktivity pod dohledem zkušených trenérů z oddílů a klubů z celého Karlovarského kraje.

karlovarsky.denik.cz – 9.3.2018
Autor: Daniel Seifert
Foto: DEník / Daniel Seifert