Ředitelé škol znervózněli. Své posty musejí obhájit – Karlovarská občanská alternativa

Ředitelé škol znervózněli. Své posty musejí obhájit

Karlovarský kraj – Obhájit své posty ve výběrových řízeních čeká po šesti letech ve funkci ředitele jedenácti školských zařízení v Karlových Varech a čtrnácti škol a školských zařízení v Karlovarském kraji.

V Karlových Varech se konkurzy týkají základních a mateřských škol a také jedné základní umělecké školy. Podle náměstka pro školství Jiřího Klsáka (KOA) rozdělila rada konkurzy do tří etap a tu první radní projednali už nyní. „Jde o ta školská zařízení, kde potřebujeme nového ředitele už před letošním 1. zářím. Základní školu a Základní uměleckou školu A. Dvořáka jsme převzali od kraje a tato příspěvková organizace má vzniknout k 1. červnu. Na ZŠ Krušnohorská sice řediteli končí šestileté období k 31. srpnu, ale rezignaci podal už k 30. červnu. A na ZŠ Poštovní chce ředitel skončit k 31. červenci, ačkoliv by mu šestileté období vypršelo až 31. srpna příštího roku,“ vysvětlil náměstek Klsák. Šestileté období ostatních ředitelů končí až 31. srpna a konkurzy na jejich místa budou následovat. Karlovarští radní je projednají už 6. února.

Termín podání přihlášek do konkurzů prvních tří školských zařízení v Karlových Varech je stanoven na 28. února. Přihlásit se podle náměstka Klsáka mohou pochopitelně i současní ředitelé. V další vlně čekají konkurzy na ředitele ZŠ Dukelských hrdinů, ZŠ jazyků Libušina, ZŠ J. A. Komenského, ZŠ pro žáky se specifickými poruchami učení, ZŠ Truhlářská, ZŠ Krušnohorská, ZŠ Konečná, ZŠ a ZUŠ Šmeralova a v 1. mateřské škole. „Na těchto školách tedy bude vyhlášen konkurz proto, že uplynulo šest let od toho posledního, jejž současní ředitelé absolvovali a uspěli v něm,“ doplnil náměstek Klsák. V příštím roce lze očekávat konkurz na ředitele ZŠ 1. máje ve Dvorech a v roce 2020 na ředitelku 2. mateřské školy.

Šestiletý mandát letos končí také čtrnácti ředitelům krajských škol a školních zařízení. „Tento postup, tedy vyhlášení konkurzů, je uplatňován poprvé, a to v rámci novely školského zákona. Je to největší skupina ředitelů, ostatním budou šestiletá funkční období končit různě podle toho, kdy nastoupili do funkce,“ uvedla Jana Pavlíková, krajská mluvčí.

Konkurzy musí krajská rada v souladu se školským zákonem vyhlásit v období od 1. února do 30. dubna. „Samotné konkurzy se budou nejspíše konat v měsících květen a červen. Ředitele jmenuje do funkce v souladu se školským zákonem zřizovatel školy, konkrétně rada kraje, a to právě na základě výsledku konkurzního řízení, které však má pro zřizovatele pouze doporučující charakter,“ vysvětlila mluvčí. Doplnila, že komise rozhoduje o vhodnosti, případně pořadí uchazečů po komplexním posouzení z hlediska přínosu pro činnost organizace, pro úroveň vzdělávání, výchovy a hospodaření, s přihlédnutím k předložené koncepci a výsledku řízeného rozhovoru. To ostatně platí i pro konkurzy na základní školy.

karlovarsky.denik.cz – 11.2.2018
Autor: Ivana Kalinová