Karlovy Vary se s návratem armády do kraje bojí hluku z letiště – Karlovarská občanská alternativa

Karlovy Vary se s návratem armády do kraje bojí hluku z letiště

Obavy kvůli návratu armády do kraje projevilo vedení Karlových Varů. Obrátilo se na kraj s dotazem, jak bude armáda využívat karlovarské letiště.

„Svou žádost o tuto informaci opírám o skutečnost, kdy by se intenzivnější využití karlovarského letiště pro armádní účely mohlo v budoucnu dostat do konfliktu s ochranou kvality životního prostředí v lázeňském centru Karlových Varů,“ uvedl primátor Petr Kulhánek.

Zmínil, že armádní letecká technika může způsobovat hluk v citlivém území, které je kandidátem na zápis do UNESCO. Krajští radní ale ujistili, že příchod armády nebude mít na tyto věci žádný vliv a kraji naopak pomůže.

Hejtmanka Jana Vildumetzová primátorovi odpověděla, že armádní výcvikové středisko by mělo vzniknout v lokalitě Hradiště a vojenská škola se otevře v Sokolově.

„Chtěli bychom docílit toho, abychom měli na letišti stanoviště pro leteckou záchranku,“ uvedla.

V současné době se kraj domluvil na tom, že na letišti bude armádní záchranná služba připravená během velkých akcí typu filmový festival či loketský motokros. V případě potřeby má podle hejtmanky zajistit helikoptéru i s osádkou pro možnost okamžitého zásahu.

Hejtmanka vedení města uklidnila, že letiště nemusí očekávat větší frekvenci armádních přeletů. Podle karlovarských radních je její ujištění dostatečné.

vary.idnes.cz 11.1.2018
Autor: Jana Plechatá
Foto: Václav Šlauf, MAFRA