Karlovy Vary – Vřídlo bude tryskat regulovaně – Karlovarská občanská alternativa

Karlovy Vary – Vřídlo bude tryskat regulovaně

Symbol města Karlovy Vary – Vřídlo – bude opět tryskat. Problémy s vyvedením horkého pramene mimo původní umístění by tak měly být vyřešené. Mocnost sloupce vody se bude regulovat.

„Určitě vřídlo tryskat bude. Předpoklad je od 1. dubna. My čelíme dvěma problémům. První je určité poškození vázy, kam stříká. Potřebovala by určitou rekonstrukci. Druhý je výtrysk vřídla v momentě, kdy fouká vítr. Ten může negativně působit na okolní fasády nebo zaparkovaná auta. Snažíme se regulovat výtrysk podle aktuální síly větru tak, aby to rozprašování bylo minimální. Jak ale říkám, výtrysk vřídla bude fungovat standardně od 1. dubna – od zahájení lázeňské sezóny úplně normálně,“ vysvětlil primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

Samotná rekonstrukce původního místa vývěru ve Vřídelní kolonádě nabrala zpoždění.

„My potřebujeme ze suterénu vřídla přemístit krenotechnologii, to je technologie jímání vřídla, po dobu rekonstrukce ven z toho objektu. Bohužel jsme se dostali do kolize se zájmy jednoho obchodního subjektu, který náleží k pozemku. V současné chvíli je to řízení o stavební povolení. Je zablokováno na Krajském úřadě. Už je svoláno jednání s vedením společnosti. Snažíme se o dohodu. Pro obchodní subjekt z toho neplynou žádná negativa. My si potřebujeme jenom vyjasnit situaci. Opravdu to není nic negativního proti nim,“ dodal Kulhánek.

Při rekonstrukci haly Vřídla čeká budovu snesení stropu, skel ze stěn i kupole haly fontány a dále kompletní výměna, a to včetně dlažby. Gejzír Vřídla je unikátní přírodní úkaz, který tryská až do výška 12 metrů. Za minutu vydá okolo dvou tisíc litrů minerální vody. Jeho teplota je přes 73°C, takže je nejteplejším termálním pramenem v České republice. Přestěhování pramene stálo město skoro 10 milionů korun. Dohromady s rekonstrukcí se cena úprav vyšplhá k 35 milionům.

regionzapad.cz
5.4.2017