V bazénu u Thermalu místo plavců „plavou“ vandalové, areál se rozpadá – Karlovarská občanská alternativa

V bazénu u Thermalu místo plavců „plavou“ vandalové, areál se rozpadá

Dáme řeč
Dáme řeč
V bazénu u Thermalu místo plavců „plavou“ vandalové, areál se rozpadá
/
Venkovní bazén karlovarského hotelu Thermal se mění v ruiny. Rok a půl po vypuštění chátrá a je terčem vandalů. Bývalé vedení hotelu kritizuje ministerstvo financí, které reprezentuje stát jakožto majitele, za nedostatečnou ochranu. Osudem areálu stojícího v památkové zóně se bude zabývat i karlovarská radnice.

Ministerstvo financí se před dvěma lety pokoušelo bazén u Thermalu, který skýtá jedinečný výhled na město, prodat, ale neuspělo. Krátce poté ho správa hotelu nechala vypustit a od té doby chátrá. I zdálky je vidět, že se rozpadají dlaždice na schodech i v samotné vaně bazénu. Rozbité jsou i některé skleněné výplně u vstupní haly, všude jsou střepy a spousty odpadků. V dezolátním stavu jsou také přilehlé terasy.

Adam Vojtěch z vedení společnosti Thermal-F, která provozuje hotel, u nějž bazén je, tvrdí, že jde o dílo vandalů. „Budeme se snažit maximálně posílit ochranu, aby se to už nestalo,“ ujistil. Zatím však bezpečnostní opatření skončila stavbou plotu kolem opuštěného bazénu. Zjevně ho nikdo nehlídá a plotem lze na několika místech snadno proniknout.

Podle bývalého ředitele hotelu Thermal Josefa Pavla nazrála situace k tomu, že „by město mělo iniciovat podání trestního oznámení“. Náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák (KOA) hovoří o ostudě. Je přesvědčen, že by město mělo na situaci někdejší pýchy svých lázní nějak reagovat. „Tento pozemek stojí na území města a ještě v památkové zóně,“ podotkl.

Prázdný je bazén u Thermalu od loňského ledna, vedení hotelu vysvětluje jeho vypuštění tím, že z něj unikala voda. „Areál nesplňuje základní předpisy na podobné stavby, a tudíž prostě není provozuschopný,“ je přesvědčen Adam Vojtěch. Podle bývalého ředitele ale bylo až do neúspěšného pokusu o prodej vše v pořádku. „Vždy měl všechny revize,“ upozornil.

Vedení Thermalu se v nejbližší době nechystá se zchátralým bazénem něco dělat. Za prioritu považuje opravu hotelu. Bazén přijde na řadu až později.

Česká televize
Události
8.6.2015