Koncertní sál v Císařských lázních není utopie. Jistí jej memorandum – Karlovarská občanská alternativa

Koncertní sál v Císařských lázních není utopie. Jistí jej memorandum

Dokument uzavře kraj s Karlovými Vary, a město tak může jednat s památkáři.

Už koncem letošního roku by mohla začít rekonstrukce Císařských lázní. Tu zahájí kraj, který provádí stavebnětechnický průzkum objektu a na opravu už nyní vyhlásil soutěž na technický dozor. „Projektovou dokumentaci a stavební povolení bychom chtěli mít pohromadě do začátku prosince,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

Kraj ale začne s opravami Císařských lázní podle původního dispozičního uspořádání a s minimálními zásahy do historického interiéru budovy. „Tedy podle pokynů památkářů. Nebudeme bourat žádné příčky ani koupelny,“ zdůraznila hejtmanka. To znamená, že kraj při této rekonstrukci nepočítá s koncertním sálem, který si zde přejí Karlovy Vary. Ty se ke stavařům připojí až poté, pokud docílí souhlasného závazného stanoviska památkářů. Právě kvůli tomu kraj s městem uzavře memorandum o spolupráci. „Karlovy Vary od nás tímto dokumentem obdrží plnou moc k jednání s památkáři,“ dodala.

To potvrdil i primátor Petr Kulhánek (KOA). Karlovarské zastupitelstvo už na vybudování koncertního sálu odsouhlasilo 150 milionů. Další podmínkou původní smlouvy o Císařských lázních mezi městem a krajem je podle hejtmanky i to, že dispoziční koncept objektu, který už kraj zaslal na Ministerstvo kultury, jež na opravu lázní poskytlo dotaci 250 milionů korun, musejí schválit Karlovy Vary. Podle primátora Kulhánka už město pracuje na připomínkách, ovšem bojkotovat opravu lázní kraji nehodlá.

Chebský deník – 8.8.2018
Autor: Ivana Kalinová