Rada chce omezit jednatele KV Arény – Karlovarská občanská alternativa

Rada chce omezit jednatele KV Arény

Jednatel městské společnosti KV Aréna Vladimír Kvasnička by neměl rozhodovat o žádných závažných a dlouhodobých smlouvách bez toho, aby to věděli a schválili dopředu představitelé města. Důrazně ho k tomu vyzvali radní města Karlovy Vary na valné hromadě této společnosti.

Důvodem je Kvasničkův podpis smlouvy se společností Realistic o reklamním plnění bez předchozího schválení valnou hromadou. Podle dohody budou dvě haly s ledovou plochou v městské části Tuhnice na tři roky za 5,8 miliónu korun přejmenovány na Realistic Aréna.

„Valná hromada KV Arény v podobě rady města důrazně požádala jednatele, aby neuzavíral smlouvy zásadně delší než šest měsíců a s výpovědní lhůtou delší než tři měsíce,“ uvedl náměstek karlovarského primátora Michal Riško (ČSSD). Napříště by měl jednatel KV Arény o smlouvách dopředu informovat vedení města.

Pravomoc ze zákona „Mé pravomoci a odpovědnost jsou dané zákonem, takže žádná nižší norma je nemůže snižovat. Nicméně jsem slíbil přání respektovat,“ komentoval Kvasnička.

Po uzavření smlouvy s Realistikem se přihlásily již čtyři firmy sponzorující místní hokejový klub. V dopisech se podivují nad tím, že neproběhlo otevřené výběrové na titulárního reklamního partnera. „Nechci snižovat hodnotu dopisů, ale ty dopisy neříkají nic – žádnou konkrétní nabídku. Je to jenom kritika,“ uvedl Kvasnička.

„Pokud nastane situace a přijde závazná vyšší nabídka, než je současný kontrakt, tak budu jednat,“ uvedl Kvasnička s tím, že nehodlá kontrakt rušit, protože je pro arénu výhodný. „Osm let se mohla jakákoliv firma o to zajímat, činili jsme různé dotazy a nikdo o to neprojevil zájem. Já dostal konkrétní nabídku, která se podařila dokončit. Proto jsem neviděl důvod vypisovat veřejnou soutěž,“ uvedl Kvasnička.

Karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA) to ale vnímá jako zklamané firmy. „Logicky se zvedla vlna překvapení či nevole partnerů karlovarského hokeje,“ uvedl Kulhánek. „Ti mnohdy přispívají hokeji ročně výrazně vyššími částkami za plnění menšího rozsahu, než je pojmenování arény. A cítí se diskriminováni, protože se nemohli zúčastnit regulérní soutěže, která měla být podle mého názoru vyhlášena,“ uvedl primátor.

Spor o cenu

Riško předpokládá, že bude Kvasnička s firmami jednat a bude informovat dopředu o případných smlouvách. Pokud by se ukázalo, že nabídky jiných firem jsou vyšší, než jakou KV Aréna akceptovala, mohla by podle Riška vzniknout městu škoda s možnou trestní odpovědností jednatele. Podle Kulhánka je smlouva nevýhodná, protože cena by se měla podle něj pohybovat kolem částky pěti miliónů korun ročně. To Kvasnička odmítá s tím, že KV Aréna není O2 arena v Praze.

Kvasnička je členem rady města Karlovy Vary. Kandidoval za hnutí ANO, ale spolu s ostatními zvolenými kolegy do karlovarského zastupitelstva po neshodách uvnitř hnutí od Babiše odešel. Kulhánek se v lednu marně snažil sportoviště v Tuhnicích převést od Kvasničky do nově vzniklé příspěvkové organizace. Jenže koaliční partneři zvolení za ANO a ČSSD návrh nepodpořili. S odstavením Kvasničky by se zřejmě rozpadla celá koalice ve vedení města.

Právo – Severozápadní Čechy – 22.5.2018
Autor a foto: Rudolf Voleman