Územní plán dokončí město nejspíš příští rok – Karlovarská občanská alternativa

Územní plán dokončí město nejspíš příští rok

Jde o jeden z nejdůležitějších dokumentů města, ovšem připravit jej je stejně obtížné jako domluva mezi opozicí a koalicí.

Ani po devíti letech tak Karlovy Vary územní plán nemají. To by se podle primátora Petra Kulhánka (KOA) mělo nyní změnit. „Územní plán bude hotový v roce 2019. Letos v létě by mělo být nařízeno veřejné projednání, ale samozřejmě záleží, kolik připomínek a námitek se sejde. Ty musí být řádně vypořádány a pak bude následovat schvalovací procedura samotného územního plánu. Harmonogram, který je dnes aktualizovaný, hovoří zhruba v půli 2019,“ uvedl primátor. Na územním plánu až dosud pracovala pětičlenná pracovní skupina, která za čtyři roky z rozpočtu města vysála kolem čtyř milionů korun. Měsíční odměna pro jednoho z nich mohla činit až dvacet tisíc korun.

Nyní ale přípravu tohoto dokumentu převezme nově vzniklá Kancelář architektury města (KAM) pod vedením Petra Kroppa. A s tím jsou zastupitelé spokojeni.

Přestože podle primátora tato pracovní skupina svůj díl práce odvedla, opoziční zastupitelé měli a mají proti její práci výhrady. Kritizovali, že město nemá žádnou vizi, jak má fungovat. „Dělá to jen proto, že to má město od státu přikázáno. Skupinu nikdo nikam netlačí a nevede smysluplným směrem,“ kritizovala opozice její činnost. Teď se ale karta obrací, protože architektovi Kroppovi většina zastupitelů věří. Primátor Kulhánek zdůraznil, že město už při ustavení KAM avizovalo její hlavní pracovní činnosti, z nichž jedna z hlavních je oblast územního plánování.

„Práci pracovní skupiny pro přípravu územního plánu tak postupně během těchto dvou až tří měsíců přeneseme na KAM, která agendu převezme, a tím pádem bude moci pracovní skupina skončit,“ dodal primátor, který si nemyslí, že by práci na územním plánu blokovaly připomínky kraje.

Končící skupina
Skupina byla vytvořena na konci roku 2014 původně jako čtyřčlenná, a to ve složení Petr Bursík pověřený zastupitel města pro územní plán, Jaroslav Růžička, Vladimír Tůma, Libuše Dvořáková. Od července 2015 přibyl pátý člen Martin Frous. Skupina má zaniknout k 30. 6. 2018, to znamená po třech a půl letech činnosti.

karlovarsky.denik.cz – 16.4.2018
Autor: Ivana Kalinová