KV Arena je v zisku, ale musela „hóódně“ čarovat – Karlovarská občanská alternativa

KV Arena je v zisku, ale musela „hóódně“ čarovat

Jakmile se na radě města otevře dění kolem KV Areny, jsou politici ve střehu. Primátor Petr Kulhánek (KOA) vůbec neskrývá, že s hospodařením této městské společnosti s ručením omezeným je velmi nespokojen, zatímco náměstci Michal Riško (ČSSD) a Čestmír Bruštík (Volní) KV Arenu a jednatele Vladimíra Kvasničku hájí.

KV Arena za loňský rok vykázala hospodářský výsledek ve výši 1,3 milionu korun, což je pro primátora Kulhánka závěr zcela neobjektivní. „S kolegy se neshoduji. Nebyly použity finance na opravy a údržbu, čímž se hospodářský výsledek zachránil. Pokud se finance nevyužily tak, jak bylo rozpočtováno, dochází k opotřebení svěřeného majetku,“ nespokojeně uvedl primátor. KV Arenu dotuje město částkou přes dvaadvacet milionů korun a podle náměstka Michala Riška jde o obrovský komplex s obrovskými problémy. Kromě samotné sportovní haly spravuje KV Arena také venkovní a vnitřní bazén včetně míčové haly. „Náklady jsou tak vysoké, a to především u energií. Jenom za vodu platí KV Arena 300 tisíc měsíčně,“ oponoval náměstek Riško.

Podle náměstka Riška musí KV Arena začít šetřit a objekty provozovat v co nejúspornějším režimu. A podotkl, že hospodářský výsledek může jednatel optimálně upravit. Jenomže primátor Kulhánek trvá na svém. „Předběžný výsledek hospodaření za rok 2017 je +1,238 milionu. Dotace ze SMKV určená na opravy dle rozpočtu byla 10,37 milionu, na opravy však bylo použito pouze 3,5 milionu korun. Zbylá část, 5,65 milionu, padla na vrub běžných provozních nákladů v rozporu s plánovaným rozpočtem. Pokud bychom zůstatek určený na opravy nerozpustili v provozních nákladech, ocitáme se ve ztrátě 5,6 milionu korun, tedy zcela mimo KV Arenou předložený a schválený rozpočet,“ vyčetl jednateli Kvasničkovi.

Ten se ale hájí. „Opravy, které je potřeba v KV Areně provést, jsou stanoveny na základě posudků revizních a provozních techniků. Než jsou zařazeny do seznamu požadovaných oprav, posuzuje jejich potřebnost i odbor majetku. Současný management tedy pouze konstatuje jejich potřebnost pro bezpečný provoz a měl by je financovat a provádět odbor majetku,“ vysvětluje Kvasnička. Podle něj se podařilo i stabilizovat odborné pracovníky a také spotřebu KV Areny. „A to v roce 2016 po výměně technického personálu. V současné době probíhá další fáze, tedy optimalizace spotřeby. Tento trend by měl pokračovat i v letošním roce. Přínosy jsou zde zřetelné, společnosti se toto daří, přestože přibyly dva další ztrátové provozy, tedy venkovní bazén a hala míčových sportů,“ obhajuje hospodaření haly Kvasnička.

KV Arenu chtěla část koalice ve vedení města, především KOA, přeměnit z obchodní společnosti na příspěvkovou organizaci. To ale zastupitelé odmítli mimo jiné s tím, že do komunálních voleb zbývá půl roku a rozhodnout o tomto kroku by mělo už zastupitelstvo nové.

karlovarsky.denik.cz – 4.3.2018
Autor: Ivana Kalinová