KV Arena nadále zůstane obchodní společností – Karlovarská občanská alternativa

KV Arena nadále zůstane obchodní společností

Karlovy Vary – Byl ambiciózní plán, jak získat nad problematickou KV Arenou větší kontrolu a přeměnou na příspěvkovou organizaci z obchodní společnosti z ní sejmout povinnost generovat zisk, což se jí nedaří.

Tento záměr především prosazoval primátor Petr Kulhánek (KOA), který několikrát veřejně kritizoval hospodaření KV Areny pod jednatelem Vladimírem Kvasničkou (Volní). Přestože ale mimořádná rada před řádným zasedáním zastupitelstva tuto změnu odsouhlasila, byť pouze většinou hlasů, zastupitelé ji odmítli.

„Je to rozumné? Za půl roku budeme končit, protože se blíží komunální volby a složení zastupitelů se zcela jistě změní,“ namítal zastupitel Zdeněk Musil (KSČM). K němu se přidal i zastupitel Otmar Homolka (O co jim jde?!), který vedení města upozornil, že celý proces se nestačí dokončit, protože je příliš složitý. „Pouze se prohloubí chaos, který v KV Areně existuje. A navíc se kontrola v příspěvkové organizaci dostane do nulové úrovně,“ poukázal Homolka na negativa právní změny této společnosti.

Primátor Kulhánek ale zdůraznil, že nevidí důvod čekat. „Tento krok, který je bezrizikový, město nezatíží a kontrola KV Areny se zvýší,“ zdůraznil. Po přeměně této městské obchodní společnosti chtělo vedení města vypsat výběrové řízení na ředitele nové příspěvkové organizace a dosavadní jednatel Vladimír Kvasnička měl být likvidátorem obchodní společnosti KV Arena. Tento postup se ale většině zastupitelů nezamlouval. Například Jiří Kotek (ALTERNATIVA) to považoval za další nesmyslnou intriku. „Jde o další netransparentní nakládání s městským majetkem. Stačí vyměnit vedení, když jste s ním nespokojeni, jinak je to zase bramboračka,“ zdůraznil a doplnil, že změnu obchodní společnosti KV Arena na příspěvkovou organizaci naplánovalo město kvůli udržení současné koalice (KOA, Volní, KDU-ČSL a ČSSD).

Ale ani rada města není v názoru na změnu právního statutu haly jednotná. „Kontrolní mechanismy u společnosti s ručením omezeným jsou přes dozorčí radu a pak rozhoduje valná hromada, kterou vykonává rada města. Jednatel obchodní společnosti navíc ručí celým svým majetkem a trestněprávní odpovědnost jde za ním, což u příspěvkové organizace chybí,“ upozornil zastupitele radní Michal Riško (ČSSD).

Zastupitelé pak návrh odmítli, protože pro bylo pouze deset z nich a šestnáct se hlasování zdrželo.

Odmítnutí návrhu bylo pro primátora Kulhánka zklamáním. „Je to trošku nepochopitelné rozhodnutí v momentě, kdy se o tom problému bavíme v podstatě od léta minulého roku. Všichni jsme se shodli, že ten návrh účelný je. Ať chci nebo ne, musím to vnímat v rámci koaličních partnerů jako odkládání problému s KV Arenou. Nesouhlasím s tím, budu o tom s nimi mluvit, ale dnešní hlasování ukázalo, že ze dvou klubů není vůle tento problém řešit. Já se o to samozřejmě budu snažit dál, ale musím k tomu získat většinu v zastupitelstvu,“ uvedl primátor. Oponoval mu ale například právě náměstek Michal Riško (ČSSD), jenž se vyjádřil, že zásadně změnit vedení této společnosti vidí jako ne příliš vhodné.

karlovarsky.denik.cz – 4.2.2018
Autor: Ivana Kalinová