Soud posvětil referendum o obnově karlovarské Vřídelní kolonády – Karlovarská občanská alternativa

Soud posvětil referendum o obnově karlovarské Vřídelní kolonády

Krajský soud v Plzni vyhlásil referendum o podobě Vřídelní kolonády v Karlových Varech. Zastupitelé jej začátkem listopadu odmítli, a to kvůli znění otázky. Podle soudu je ale v pořádku, referendum se tedy uskutečnit musí.

Otázka referenda se ptá lidí na to, zda jsou pro nahrazení stávající železobetonové kolonády z roku 1975 litinovou replikou architektů Fellnera a Helmera. Zároveň obsahuje i druhou část, která požaduje ukončení oprav havarijního stavu současné Vřídelní kolonády.

Právě tu viděli zástupci města jako problematickou. Obávali se například, že by to vedlo k uzavření kolonády až do stavby repliky, ohrožení lidí či přírodních léčebných zdrojů. Soud ale označil otázku za přípustnou.

„Tento verdikt jsem očekával. Argumentace města byla nesmyslná. Sepsali celkem 76 bodů, proč se domnívají, že nelze referendum vyhlásit. Například tvrdili, že v mezičase, což bylo deset minut, kdy jsem vzal archy z magistrátu a odnesl je na podatelnu soudu, jsme mohli archy zfalšovat. Soud také konstatoval, že ukončení oprav havarijního stavu lze provést v souladu se zákonem,“ uvedl člen výboru Ota Řezanka.

Dodal, že jsou s kolegy šťastní, ale už zvažují, co se ještě může stát. „Je zřejmé, že město chce obnově litinové kolonády zabránit za každou cenu,“ konstatoval.

Znění otázky je podle primátora problematické

Primátor Petr Kulhánek znění otázky stále považuje za problematické, to teď ale podle něj nehraje roli.

„Soud jasně řekl, že vyhlašuje referendum 12. a 13. ledna, my to naprosto respektujeme. Od našeho právního zastoupení mám informaci, že u soudu zaznělo i to, že naše argumentace je sice oprávněná, nechť je ale vypořádávána až v územním řízení, stavebním řízení a jednání orgány státní správy,“ řekl.

Rozhodnutí soudu je podle něj i jistou obranou pro případ, že by někdo zástupce Karlových Varů napadl kvůli tomu, že postavili město za hranice legálnosti.

Na vedení radnice se nyní otevřeným dopisem obrátil Spolek inženýrů a architektů. Městu doporučuje vypsání mezinárodní veřejné architektonické soutěže na Vřídelní kolonádu a její okolí. Návrh na obnovu repliky podle něj může být jednou z přihlášených variant.

Primátor Kulhánek s jejich názorem souhlasí, nicméně referendum je pro město závazné. Tedy ho vyhlásit musí. „Samozřejmě musíme nejdřív vyčkat, až se uskuteční,“ uvedl.

idnes.cz 28.11.2017
Autor: Jana Plechatá
vizualizace: Miloš Löffler